A Fogyatékos emberek világnapja

December 3-án van a fogyatékos emberek világnapja. Ebből az alkalomból az állampolgári jogok biztosa, dr. Szabó Máté közleményt juttatott el az Országos Sajtószolgálatnak (OS).

 

Nem jótékonykodásra van szükségük, hanem olyan társadalmi környezetre, amely garantálja minden ember esélyegyenlőségét, szükségleteik elismerését és érvényesítését. Nem az a kérdés, hogy van-e jogszabályi kötelezettség, hanem az, hogy elérjük: a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét mindenki, minden élethelyzetben önként és magától értetődő módon tisztelje. A szemléletváltásnak az elmúlt években voltak már pozitív jelei, de továbbra is rengeteg a megoldásra váró probléma.

 

Szabó Máté „Méltóképpen másképp” elnevezésű projektjében, 2009-ben, kiemelten is elemezte a fogyatékossággal élők alapjogainak érvényesülését. Az állampolgári jogok biztosának projektje ugyan lezárult, de az idén is folynak a fogyatékossággal élők hazai helyzetét, a társadalmi, jogi környezet alkalmasságát felderítő vizsgálatok, születnek ajánlások.

A biztos például ismét megküldte ajánlásait az érintett szerveknek – a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak, a kormánynak, valamint a főpolgármesternek – mert immár egy éve nem kap érdemi választ a közösségi közlekedési rendszerek akadálymentesítésének helyzetével kapcsolatos megállapításaira. 2013. január 1-jére kellene alkalmassá tenni a közösségi közlekedést arra, hogy megfeleljen a fogyatékos emberek adottságainak. A biztos átfogó vizsgálata nyomán 2009 novemberében jelentésében felhívta a figyelmet, hogy az ország nem rendelkezik az akadálymentesítéssel kapcsolatos problématérképpel, így a költségvonzatok sem ismertek. A feladatok ennek következtében nem tervezhetők, a kitűzött határidők eredménytelenül múlnak el. Az építésügyi előírások nem egyformán veszik figyelembe a különféle fogyatékossággal élő emberek igényeit, a hallás- és látássérültek szempontjai például a többiekéhez képest kevésbé jelennek meg a szabályozásban.

 

Most is folynak az autizmussal élők jogait érintő vizsgálatok, amelyekben az oktatáshoz való joguk sérülését, annak okait tárja fel az ombudsman. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a jövő évben újabb projekteket indít. Ezek egyike, a betegjogok érvényesülésének vizsgálata, a fogyatékossággal élők egészségügyi ellátásának körülményeit, az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésüket is feltérképezi.

(Forrás: MTI – OS)