A FESZT tiltakozik

Tiltakoztak a fogyatékos emberek szervezetei, mert úgy érzik a válsággal járó kényszerű megszorítások igen erősen érintik őket, azt a társadalmi csoportot, amely eddig is számtalan anyagi és egyéb hátrányt elszenvedett. 

A FESZT, azaz a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa, amelynek az AOSZ is tagja, felhívást intézett az országgyűléshez és a kormányhoz. A felhívásban többek között ez áll: “Magyarország a 2009. évi költségvetés tervezése során szembefordult a saját maga által elfogadott, a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-konvenció és az Európai Közösség által több dokumentumban megfogalmazott – a fogyatékos emberek társadalmi esélyegyenlőségének biztosítására vonatkozó – állami kötelezettségek teljesítésére irányuló elvárásoknak.” Lapzártakor még nem volt ismert az elfogadott költségvetés, azonban ki-ki megnézheti, hogy az ő szakterületén csökkent-e a támogatás vagy sem. Több területen ugyanis (pl. a korai fejlesztésben) a FESZT tiltakozása eredményeként is örvendetes fejleményként sikerült a normatív támogatást szinten tartani. Mindez csak december közepén lesz végleges, a költségvetési törvény elfogadásakor. 
(A törvényről szóló szavazások a Parlament honlapján követhetők: www.mkogy.hu )

Néhány nappal később, november 26-án, a FESZT újra tiltakozott, ezúttal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által közzétett 2009-2010-es évekre vonatkozó Akciótervek tartalmi hiányosságai miatt:

“A FESZT megismétli álláspontját: a közzétett 2009-2010-es Akciótervek elfogadhatatlanok számunkra, mert a több százmilliárd forintos fejlesztéseket jelentő programok nem tartalmazzák a fogyatékosságügy számára kiemelten fontos elemeket (a prevenció, az egyenlő esélyű hozzáférés, az egyetemes tervezés és a semmit rólunk nélkülünk elve).”

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség december elején tárgyalt a FESZT képviselőivel – Petri Gábor az AOSZ, Kovács Melinda ügyvezető az ÉFOÉSZ nevében volt jelen -, és a megbeszélésen ígéretet tettek arra, hogy januárig átvizsgálják az NFÜ jelenlegi működését, és újabb megbeszélést hívnak össze a FESZT tájékoztatására.