A fenntartás a nehezebb, mint az építkezés

Épülnek a lakóotthonok. Számukat az érintettek keveslik, aki meg már felépített egyet, nem érti, hogy miért nem jönnek a lakók. Győr közelében, egymástól úgy 15 kilométerre, két lakóotthon is van, azaz lesz. Az egyik már hónapok óta áll, még sincs telt ház. A másik befejezéséhez még cirka ötmillió forint hiányzik. A lakóotthonok építtetőivel telefonon beszélgettem. 

Nyúlon már-már túl jutottak a nehezén. Az építtető, a Híd a Jövőbe – Értelmi Sérülteket Segítő Közhasznú Alapítvány képviselője, dr. Fekete Gábor mégsem boldog. Azt mondja csőd közeli állapotban vannak. Nemcsak az építkezés miatt vannak nullán, hanem amiatt is, hogy a tizenkét személyes lakóotthonban még csak nyolcan élnek. A Nyúl községben lévő otthon költségvetésében a legnagyobb tételt a közalkalmazotti bérek (+ járulékok) és a gáz jelenti (ára dinamikusan emelkedik). Hiába nincs teltház, ha megtehetné, akkor sem küldene el szakembert, mert ilyet arrafelé nagyon nehéz kapni. Náluk keményebb a munka, mint az iskolában. Ami van: két műszak, és ami nincs: szép, hosszú nyári vakáció. 

Hogy kit tudnak felvenni? Lányokat. A fiúk mind megvannak. A szimmetrikus felépítésű ház egyik szárnyában a fiúk, a másikban a lányok laknak. Hatan itt, hatan ott. Azaz ott csak ketten. Még négy lány hiányzik. Fekete Gábor úgy látja, hogy a lányokat nehezebben engedik el a szülők. Pedig ők nem csak autistákat vesznek föl, mert a szakemberek véleménye szerint nem jó az, ha csak egymás között vannak. Ezért hát náluk mindenki kopogtathat, akinek fogyatékos gyermeke/hozzátartozója képes beilleszkedni a közösségbe. Igaz, itt beugró is van: két és fél millió kell a belépőhöz, de ezt csak akkor kell befizetni, ha a fél éves próbaidő után mindkét fél megelégedett. Az otthon egyébként akadálymentes, és kerekes székest csak azért nem vettek föl eddig, mert úgy gondolták, hogy a közösségi programokban (kirándulás) nem tudna részt venni. 

Persze lehet, hogy ezen változtatnak, mint ahogy azon is, hogy csak lányok lakhatják az egyik szárnyat – ezeket a gondolatokat nem Fekete Gábortól hallottam. Nekem jutott eszembe, míg ezt a cikket kopogom. Mert úgy gondolom, jobb hozzáigazítani az élet realitásaihoz az elgondolásainkat, mint csődbe menni, és hazaküldeni azokat a fiatalokat, akik Nyúlon jól érzik magukat. Hogy a lakóotthon jó, azt egy olyan édesanyától hallottam, akinek felnőtt fia itt él. Fia barátokra, társaságra lelt, szeret ott lakni. Kár lenne, ha újból csak a magány jutna neki. 

Az üres szobákba jelentkezni lehet a (06-96) 447 816, (06-30) 937 1375) telefonszámon. Levelezési cím: Győr, Ybl Miklós u. 2/b. 

Demetrovics Szilárdék Mindszentpusztán építkeznek. Egy fillér állami támogatás nélkül, közadakozásból készül a Mit tehetnék érted? Autizmus Alapítvány lakóotthona. A telket egy forintért kapták az önkormányzattól, és az ismertségben nagyon sokat segített nekik a Kisalföld c. lap. (Jó érzést ezt írni nekem. Köszönet érte.) Az ír autista majorságok a minta: az itt lakó autisták mezőgazdasági munkát végeznének. Az otthon egyelőre tizenkét személyes lesz, a későbbiekben szeretnék bővíteni. 

Rengetegen segítettek: több mint harminc cég és sok magánszemély (köztük kisnyugdíjasok). Állami pénzből eddig egy tégla sem épült be a házba. De már állnak a falak, már kívülről minden kész, a belső munkálatokhoz kellene ember. Mert az anyag már megvan, kellene szobafestő, burkoló.. szóval megint kellene az a bizonyos társadalmi összefogás. A házba eddig beforgatott pénzhez kevésnek tűnik az a hiányzó ötmillió.. de ha nincs? 

Demetrovics Szilárd egyáltalán nem derűs. Azt mondja, amikor belevágtak, akkor úgy látszott, hogy a 12 személyesre tervezett otthon kicsinek bizonyul. Most még abban sem biztos, hogy amikor befejezik az építkezést, lesz-e elegendő jelentkező, pedig ők úgy tervezik, hogy beugrót nem kérnek. 

Amikor arról kérdezem, hogy szakemberük lesz-e, azt mondja, hogy az első hirdetésükre ötvenen jelentkeztek, akik közül csak cirka 15-nek nem volt szakképesítése. Nagyon sok gyógypedagógiai asszisztens és fejlesztő pedagógus jelentkezett. Persze egy ilyen háznál jogszabály írja elő, hogy milyen szakemberek kellenek – de a felvétel még odébb van. Be kellene fejezni a házat. Az szerették volna, ha a lakók már ősztől jöhettek volna. Persze csodák még a mi racionális világunkban is vannak. Hátha.. 

A lakók és a segítők (festők, burkolók stb.) jelentkezését dr. Demetrovics Szilárd, az alapítvány titkára várja. Cím: 9099 Pér, Petőfi utca 53. Telefon: (06 30) 946 3667. 

Lapzárta után olvastam a hírt: az ICSSZEM lakóotthoni pályázatán a Mit Tehetnék Érted? Autizmus Alapítvány 15 millió forintot nyert. Csodák tehát vannak. 

– fá –