A Családi Otthon felújítása

Aki régen járt a Miskolci Autista Alapítványnál, annak már az épület előtt feltűnik a változás. Szép új a kerítés, frissen vakolt-festett a ház, és ha kicsit arrébb továbbsétál, akkor láthatja: az eddig különálló két házat most „sóhajok hídja”, egy emeleti átjáró köti össze. (A kerítést és az átjárót Grand András tervezte.) Az udvar felső részében új pihenő van, hintákkal (uniós szabványnak megfelelő gumis aljzattal) padokkal, szalonnasütővel.

 

De nemcsak kívül újultak meg a házak, hanem belül is. Tavaly az otthont fenntartó alapítvány pályázott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a TIOP 3.4.2-08/1-2008-0130 számon kiírt projektre (közreműködő: ESZA Kht.). Nyertek. A felújításra felhasználható, valamivel több mint 35 milliós pályázat finanszírozása uniós pénzből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában történt. Ennek köszönhető, hogy új festés van a falakon, a lakószobákban új bútorok, játékok, a konyhában pedig új sütő. Ami kevésbé szembeötlő, de nagyon fontos, hogy a szigetelés, vakolás, külső-belső festés, burkolat és ajtók-ablakok javítása, illetve cseréje, és a vízvezeték egyes elemeinek cseréje is megtörtént. Mindezeket nemcsak a családi otthonban, hanem a napközi otthonnal közös helyiségekben megcsinálták (a napközit szintén az alapítvány működteti). A felújítás, amelynek kivitelezője az Orszak-Borsod Kft. volt, alkalmat adott az akadálymentesítésre is.

 

Harasztiné Szalkai Krisztina intézményvezető jó hírrel is tudott szolgálni: végre túljutottak a közbeszerzésen, így megkezdődhet új lakóotthonuk építése. A pénzt rá a Norvég Civil Alap pályázatán nyerték. Ez persze azt jelenti, hogy megint kezdődik az építkezés, és a vele járó felfordulás. Nem véletlen, hogy a felújítás befejeztekor tartott kis ünnepségen, Krisztina nemcsak az építést végzőknek mondott köszönetet, hanem a lakóknak és munkatársainak is, a türelmért, a megértésért, az együttműködésért. Mindezekre a továbbiakban is szükségük lesz.