6,1 milliárd a civileknek

Az APEH sajtótájékoztatót tartott a polgárok személyi jövedelemadójából felajánlott 1%-ok feldolgozásának augusztus végi állapotáról (a tájékoztató szeptember 4-én volt)

 

Az 1%-okról nyilatkozó állampolgárok száma megközelítette a 1,5 milliót, az általuk felajánlott összeg 9,9 milliárd forint. Igaz, 4,4 millióan is rendelkezhettek volna adójuk 

 

1-1%-áról, mégsem tették meg. Jó lenne tudni, miért nem. Ha a civileknek lenne erre pénzük, rendelhetnének egy reprezentatív felmérést valamelyik nagy közvélemény-kutató cégnél. Már csak okulásul is. 

 

A civil szféra javára 1,4 millió érvényes nyilatkozat érkezett 6,1 milliárd forint értékben. Ez 1 azaz egy milliárd forinttal több mint tavaly. Ez jó hír. Sajnos az érvénytelen nyilatkozatok száma is nőtt: idén emiatt 149 ezer adózó pénze nem az általa megjelölt szervezethez került. Ez viszont rossz. Jövőre az 1%-ról szóló nyilatkozat már az adóbevallási ív része lesz, amit könnyen le lehet választani. Már “csak” az állampolgárokat kell meggyőzni arról, hogy érdemes a civil szervezeteknek adni.

 

 


 

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a civil szervezet akkor kapta meg a neki felajánlott 1%-ot, amikor igazolta: nincs köztartozása. Emiatt ebben az évben – az e téren eddig – jól teljesítő civil szervezetek eleshetnek a nekik felajánlott pénztől. Pedig a nem fizetésnek igencsak prózai oka van: ok sem kapták meg azokat a pénzeket, amelyeket pályázat(ok) útján nyertek a működésükre. Jó lenne egy újabb jó hír..