A fogyatékos emberek hat országos érdekvédelmi szervezete együttesen ismét az ápolási díj rendszerének felülvizsgálatát kéri a kormánytól

Az érdekvédelmi szervezetek szerint sürgetően szükség van az ápolási díj rendszerének felülvizsgálatára, ezért ismét benyújtották erre vonatkozó javaslataikat a kormány elé. Az érdekvédelmi szervezetek korábbi beadványa nyomán kezdődött meg az érintett tárcánál az ápolási díj rendszerének vizsgálata, most a hat érdekképviseleti szervezet együtt kérte, hogy az ápolási díj szabályozásának módosításával foglalkozó munkacsoport munkájában részt vehessen. A MEOSZ által készített állásfoglalás kitér az ápolási díj felülvizsgálatának, az összeg emelésének, a szabályrendszer megváltoztatásának, illetve foglalkoztatási jogviszonyként való elismerés kérdésére. Az ápolási díj alapösszegét a mindenkori költségvetési törvényben határozza meg a jogalkotó, ezért annak jelentős megemelése a pénzügyi lehetőségeken, illetve a mindenkori politikai szándékon múlik.

 

A MEOSZ összegyűjtötte az ápolási díjra vonatkozó javaslatait – melyhez a nagyobb fogyatékos emberek érdekvédelmét ellátó szervezetek is támogatóként csatlakoztak – így az előterjesztés már 2017 áprilisában is megtörtént az Emberi Erőforrások Minisztériuma részére, azonban a területet érintő komolyabb változás nem történt. Az új vezetésű tárcánál azt kérik az országos ernyőszervezetek (a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, Siketvakok Országos Egyesülete), hogy együtt vehessenek részt az ápolási díj szabályozásának módosításával foglalkozó munkacsoport munkájában.

 

 

Az ápolási díj rendszerének felülvizsgálatára vonatkozó javaslat ITT érhető el.