2019.04.26. – Lezárultak a szakmai egyeztetések GYOD-ügyben

Véget értek az AOSZ és az EMMI között folytatott szakmai egyeztetések a GYOD esetében alkalmazott szabályokkal kapcsolatban. Ennek eredményeként megszületett az a módosítási javaslatcsomag, amely jobban megjeleníti majd az autizmus szempontokat a GYOD megállapításakor alkalmazott szempontrendszerben. A módosítási javaslatokat jelenleg kormányzati szinten vizsgálják, az ügyben várhatóan még tavasszal döntés születik.

A GYOD bevezetésével kapcsolatos véleményeket, észrevételeket az AOSZ februárban egy online kérdőív létrehozásával mérte fel, amelynek során több mint 500 autizmusban érintett, gyermekét otthonában gondozó szülő mondta el a véleményét. A minisztériumi tárgyalásokon az online felmérés során beérkezett javaslatokat Kővári Edit, az AOSZ elnöke és dr. Kálozi Mirjam, a Jogsegélyszolgálat vezetője képviselte. Emellett az AOSZ az Autizmus Alapítvány szakértőinek bevonásával 3 alkalommal egyeztetett az EMMI különböző szakterületeivel arról, hogy lehetne jobban megjeleníteni az autizmus szempontokat a hatályos jogszabályban.

Az egyeztetési folyamat során az AOSZ kezdeményezte, hogy az EMMI közreműködésével készüljön részletes és közérthető nyelvezetű információs anyag, ami segíthet jelenthet az autizmusban érintett családok számára a tájékozódásban: ez www.aosz.hu/gyod címre kattintva érhető el.