2018. 12.19. – Fontos információk az ápolási díjról

Ezúton tájékoztatjuk az érintetteket, hogy az ápolási díj szabályainak 2019. január 01. napjától történő módosítása és a gyermekek otthongondozási díjának ugyenezen időponttól való bevezetése egyelőre nem igényel semmilyen ügyintézést!

Az Országgyűlés által elfogadott törvénytervezet szerint ugyanis az alábbi érintettek az ápolási díj helyett „automatikusan” szereznek majd jogosultságot a GYOD-ra 2019. január 01. napjától:

  • azok, akik 2018. december 31. napján vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként gyermekük után ápolási díjra jogosultak, vagy
  • azon vér szerinti vagy örökbefogadó szülők, akik gyermekükre tekintettel ez évben ápolási díjat igényeltek és e tárgyban az eljárás 2018. december 31. napján még folyamatban van, melynek eredményeképpen 2019-ben az ápolási díj megállapításra kerül majd számukra.

A fenti két jogosulti csoport esetében az illetékes hatóság hivatalból fog eljárni, s olyan határozatot hoz majd, mely szerint a GYOD-ra való jogosultságot 2019. január 01. napjára visszamenőleges hatállyal megállapítja, egyidejűleg az ápolási díjra való jogosultságot 2018. december 31. napjával megszünteti. Ez azt is jelenti, hogy az ellátás folyósítása tehát folyamatos marad azok számára, akik eddig gyermekükre tekintettel ápolási díjra vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként voltak jogosultak, így ők 2019. január 01-től ápolási díj helyett GYOD-ot fognak kapni bruttó 100.000,- Ft/hó összegben.

A leírtak az alapösszegű, emelt- illetve kiemelt összegű ápolási díjra jogosultakra egyaránt vonatkoznak, függetlenül attól, hogy az ápolt gyermek kiskorú vagy már nagykorú.

Ez tehát azt is jelenti, hogy a GYOD-ra való jogosultság egyéb feltételeit a fenti „automatikus átsoroláskor” nem fogják vizsgálni, arra csak később – 2019. folyamán – kerül sor, melyről az érintettek, az illetékes hatóságtól értesítést fognak kapni.

A GYOD-ra való jogosultsági feltételek felülvizsgálatát először azokkal fogják kezdeni, akik az „automatikus átsorolást” megelőzően alapösszegű ápolási díjra voltak jogosultak, majd ezt követően kerül sor a többi ápolási díjra jogosult felülvizsgálatára. Amennyiben ezen vizsgálat alkalmával – 2019.-ben bármikor – megállapításra kerül, hogy az újonnan bevezetett GYOD feltételeinek a jogosult vagy az ápolt személy mégsem felel meg, úgy a GYOD-ot 2019. december 31. napjáig mindenképpen folyósítani fogják, s csak ezt követően szüntetik meg a jogosultságot. Az esetleges további teendőkről 2019-ben értesítjük majd az érintetteket.