Elnöki köszöntő az Autizmus Világnapja alkalmából

2023-ban az eddigieknél is nagyobb szükség van rá, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét az autizmusra, az autizmusban érintett társaink és családjaik mindennapi helyzetére.

Az érzelmi biztonság, a jóllét minden ember számára egyenlően fontos. Az autizmusban érintett személyek és szeretteik érzelmi biztonságát és kiegyensúlyozott mindennapjait a helyes és megbízható információk könnyű és biztos elérése, a folyamatosan és kiszámíthatóan, az élet minden területén biztosított támogatások, vizuális információk, valamint az autizmus szempontból akadálymentesített szolgáltatások és közszolgáltatások határozzák meg. Az egészségügyi szolgáltatások, az oktatás, az utazás, az ügyintézés és minden más életterület akkor válhat akadálymentessé autista társaink számára, ha a szolgáltatásokban dolgozó embertársaink megfelelő ismerettel rendelkeznek, kellő segítséget kapnak a munkájukban az autista személyekkel való együttműködéshez.

Az Autisták Országos Szövetségének munkája és a második Országos Autizmus Stratégia társadalmi egyeztetése során azt tapasztaltuk, hogy nagyon nehéz tájékozódni az autizmus területén érintett érdeklődőknek az elérhető információk tömegében, nem lehet tudni, hogy melyek a megbízható, bizonyítottan segítő hasznos információk. Számos megbízható tudás és lehetőség elérhető hazánkban, de nem jut el a felhasználókig, így nem segíti a munkájukat, nem válnak akadálymentessé a mindennapok az autizmusban érintett gyermekek és felnőttek számára.

Elsődleges stratégiai célunk volt, hogy létrehozzunk Magyarországon egy olyan internetes adatbázist, ami összegyűjti a hazánkban elérhető hiteles információkat. Az AOSZ InfoBázis weboldalon a felhasználók témakörökbe rendezve, címkék alapján, vagy egyedi keresőszavakkal találhatják meg az őket érdeklő tartalmakat autizmus témában. A hitelességet az Autisták Országos Szövetségének több mint 3 évtizedes tapasztalata, valamint az Autizmus Alapítvánnyal és az MTA ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával folytatott hosszú évek óta tartó szakmai partnersége biztosítja. A tartalmak a jövőben folyamatosan bővülnek majd, így mind az autizmusban érintett, mind pedig a munkája, vagy csak spontán idelátogató emberek rátalálhatnak az érdeklődésüknek megfelelő információkra, tudásanyagokra, módszertani segítségekre, képzésekre, jogi tartalmakra, autizmus közösségekre. A keresőoldal kezelői oldalán összegzésre kerülnek a keresések, így az adatbázis fejlesztése során olyan további tartalmakkal fog bővülni az oldal, ami a felhasználók keresési igényeire reagál.

Az idei évben további stratégai céljaink megvalósításai is új szakaszba léptek. Az autista személyek kiegyensúlyozott mindennapjait biztosító nappali intézmények létrehozása érdekében partnerséget kértünk a Kormánytól és a Megyei Jogú Városok Szövetségétől, mélyebb együttműködést alakítottunk ki a Kormányablakokkal a közszolgáltatások akadálymentesítése érdekében.

Az Autizmus Világnapja alkalmából pedig egy kvízjátékkal kedveskedünk a közlekedés iránt érdeklődő autista gyermekeknek. A díjazottak remízlátogatáson vehetnek részt.

Idén is kéken fog ragyogni a Szabadság-szobor azokért a társainkért, akiknek a mindennapjait meghatározza az autizmus.

Kővári Edit 

elnök