Együttműködés a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal

Kép forrása: Frisss.hu

Az Autisták Országos Szövetsége 2021. december 13-án együttműködési megállapodást kötött a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal annak érdekében, hogy az állam által fenntartott, főként bentlakást nyújtó intézményekben az autizmussal kapcsolatos ismeretek bővüljenek, az autizmus-specifikus ellátás fejlődjön.

Az együttműködés keretében az AOSZ többek között szakértői tanácsadást is nyújt az intézmények számára.

2022. július 8-9-én kétnapos rendezvény keretében találkoztak az Autisták Országos Szövetségének és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 4 intézményének vezetői és szakmai munkatársai annak érdekében, hogy megismerjék az autizmus specifikus ellátás alapjait, és közösen azonosítsák azokat a tennivalókat, amelyek a most kezdődő autizmus szempontú fejlesztés későbbi eredményeit tartósan fennmaradóvá teszik az állami szolgáltatásokban. A rendezvénynek a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény adott otthont. A találkozó részét képezte a szombathelyi Ma Háza foglalkoztató és a Holnap Háza lakóotthon megtekintése, munkájuk, illetve az ott élő és dolgozó autista társaink mindennapi életének megismerése.

A rendezvényen részt vett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató helyettese Cséplőné Gönczi Veronika, az AOSZ képviseletében Prekop Csilla, az autizmus specifikus szolgáltatások hazai fejlesztésében nagy tapasztalattal bíró szakember, Kővári Edit elnök, Heim-Horhi Anett szakmai vezető, valamint a szombathelyi és nagykanizsai AOSZ Info-Pont iroda munkatársai, akik a szülők szempontjait képviselték.

Az együttműködés az első kétnapos alkalom tapasztalatainak összegzésével a két szervezet között folytatódik.