Cserhát autista szemmel – fotós és grafikus műhely volt Alsótoldon, az Abigél Közhasznú Egyesület szervezésében

Az Abigél Közhasznú Egyesület a Nemzeti Tehetség Program 2015 támogatásával fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programot valósított meg „Cserhát autista szemmel” – fotós és grafikus műhely címmel. A szakemberekkel és önkéntes segítőkkel zajló, teljes ellátást biztosító tábor Alsótoldon, akadálymentes környezetben valósult meg 2016. május 9. – 13. között. A „Cserhát autista szemmel” program azzal a céllal indul, hogy szakemberek bevonásával a célcsoporthoz tartozó fiatal felnőtt tehetségek kipróbálhassák magukat a fotózás, grafika és kiadványszerkesztés területén. A közös munka során összegyűlt nagy mennyiségű fotóanyagból – a Cserhát természeti és kulturális értékeiről, az autista fiatalok szemével – a műhelymunka során fotókiadványt készült, melyet önállóan, de szakember vezetésével állítottak össze.

A ” NÉZŐPONT – A Cserhát autista szemmel” – címmel elkészült kiadvány, amely válogatás a fotós és grafikus műhely alkotásaiból- elsődleges célja, hogy a fiatalok a műhelyfoglalkozásokon megszerzett tudásukat a gyakorlatban tudják prezentálni; hogy képesek legyenek gondolataikat, érzéseiket, benyomásaikat művészi formában megjeleníteni és a sajátos világlátásukkal új perspektívából bemutatni a valóságot. A kiadvány másodlagos célja, hogy bemutassa az autizmussal élő fiatalokban rejlő kreativitást és ezzel ellensúlyozza a társadalom autistákról kialakult negatív, sztereotip képet.

Az Autisták Országos Szövetsége segítségével jut el a 2 000 példányban kinyomtatott szemléletformáló kiadvány elsősorban a középiskolákba.
Az Abigél Közhasznú Egyesület tehetséggondozó műhelyének munkáját és az abból készített kiadványt 2016. június 2-án a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában Krausz Katalin és Kővári Edit mentorok mutatták be közel 100 középiskolás diák számára. A rendezvény vendége volt Csonka Gábor, az Autisták Országos Szövetségének érintett alelnöke, aki az autista fiatalok sikeres iskolai beilleszkedésének elősegítése érdekében személyes beszélgetésre invitálta az érdeklődőket, melyben a táborozó fiatalok is részt vettek.

 

Képek a tábor életéből az alábbi linkre kattintva láthatók.

IDE kattintva egy videóösszeállítás látható.

A táborban készült kiadvány ITT található.

Mindez együtt megtalálható az Abigél Közhasznú Egyesület weboldalán is.

 

Az Abigél Közhasznú Egyesület a fotós és grafikus tehetséggondozó műhelyt az Autisták Országos Szövetségének együttműködésével a Nemzeti Tehetség Program 2015 támogatásával, a fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő pályázat keretében valósította meg.

EMMI logó  emet_logo_szines  nemzeti tehetség program

Abigél logó  AOSZ logó névvel_kicsi   toldihaz-logo