Beszélgetések az autizmusról a Kossuth Rádióban

A Kossuth Rádió Krónika című műsorában sokszínű összeállítást hallgathattok meg az autizmusról.

A KockaCsoki fiatal autista munkavállalóival készült riportjának bejátszása után Farkas Mátyástól, a Tisza Cipő Clash Kft. gyártási folyamatokért felelős menedzserétől és Kovács Henriettától, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetőjétől sok más érdekesség mellett megtudhatjuk, hogyan került két autista alkotó rajza a Tisza márka férfi fürdősortjaira. 

 Az Autisták Országos Szövetsége képviseletében Kővári Edit elnök az AOSZ vitruális fotókiállítása kapcsán beszélt azoknak az autista gyermekeket nevelő szülők legnagyobb félelméről, ahol egy életen át kell gondoskodni az autista családtagokról.

Szó esett a DATA rendszerről, amely ugyanazokat a vizuális támogatásokat nyújtja digitálisan, korszerű formában, mint amelyeket egyébként is használunk a mindennapokban. Elmondta azt is, hogy egyre többen használják az applikációt, ami segíti az autista emberek önállóságát.

Az AOSZ Info-Pont irodák ismertetése után Kővári Edit azt hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban az AOSZ-nak az a célja, hogy felépítsen egy olyan rendszert, ami a következő generációnak biztonságos hálót nyújthat, hogy az autizmusban érintett családoknak ne kelljen ugyanazt az göröngyös utat végigjárniuk, mint az előző generációknak, és ne maradjanak egyedül problémáikkal.

Wermeser Anitával, a Vizityúk Vizitúra Egyesület elnökével folytatott beszélgetés zárta az összeállítást. Szó esett az egyesület által szervezett élménynyaralásokról és arról is, hogy adománygyűjtő nagyköveteket keresnek.

A műsort ITT tudjátok meghallgatni, az autizmusról szóló összeállítás 10.34-től hallható.