Az ombudsman jelentése a fogyatékossággal élő emberek online mozijegy vásárlásáról

Az alapvető jogok biztosa a napokban egy fogyatékkal élő – mozgásában korlátozott – személy esetét tárta fel. A panaszos nehezményezte  az I.T. Magyar Cinema City Kft. gyakorlatát a fogyatékos személyek mozijegy vásárlásának online kedvezményeivel kapcsolatban.

Az Ombudsman közleményében üdvözölte és előremutatónak nevezte, hogy a Társaság egyes fogyatékossággal élőknek lehetőséget ad kedvezményes jegyek váltására.  Nyugtalanítónak találta ugyanakkor az egyenlő bánásmód követelményével és a fogyatékossággal élő személyek kiemelt védelmének kötelezettségével összefüggésben a Társaság ügyfélszolgálati gyakorlatát.

A panaszos online módon kívánt jegyet vásárolni egy mozifilmre, azonban azt tapasztalta, hogy a fogyatékossággal élő személyek számára biztosított kedvezményt az online jegyvásárlásánál nem, kizárólag a pénztárnál tudja igénybe venni.

Az alapvető jogok biztosa a vizsgálat végén aggályosnak nevezte a helyzetet és a vállalkozástól a jelenlegi gyakorlat megváltoztatását kérte.

– Nincs ésszerű indoka annak, hogy nem engedik a fogyatékossággal élő személynek a jegyvásárlást az online felületen, és ilyen okot a Társaság nem is tudott felmutatni  – mutatott rá jelentésében.

Az esetről az ombudsman közleményében és a részletes vizsgálati jelentésben is olvashatnak bővebben.