Az iskola mindenkié, építsünk elfogadó társadalmat! – közlemény az autizmus világnapján

2019. április 2. – Az autizmus világnapja

Az Autisták Országos Szövetsége közleményben is felhívja a figyelmet a hazánkban élő 100.000 autista ember társadalmi elfogadására. A szociális kérdések mellett a Szövetség kiemelten kezeli az oktatás kérdését is, hogy a köznevelési rendszer hiányosságait ne szociális ellátásokkal kelljen kezelni. Ezért az AOSZ munkacsoportot is alakít az érintettek bevonásával.

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött arról, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja legyen. Ennek célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Magyarországon a szakemberek becslése szerint minden 68. gyermeket, vagy felnőttet és családját érinti az autizmus.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására. Emellett a “Ragyogj Kéken” kampány keretében a világnapon hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor is kék színű megvilágítást kap, felhívva a figyelmet az autizmusra. A „Ragyogj Kéken” kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Érdekvédelmi szervezetként az AOSZ sürgető feladatának tekinti, hogy javítsa az autista gyermekek egyenlő esélyű hozzáférését a sajátos nevelési igényüknek megfelelő oktatáshoz. Az elmúlt években számos ombudsmani jelentés és Egyenlő Bánásmód Hatóság által lefolytatott eljárás is felhívta a figyelmet arra, hogy az autista gyermekek helyzete a köznevelésben nem megoldott.

A problémákat az államnak az érintettek, szakértők és az érdekképviselet bevonásával kell megoldania! A Szövetség ennek érdekében a fenti szereplők bevonásával munkacsoportot alakít, amely feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg annak érdekében, hogy az autista gyermekek is egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szakszerű közösségi oktatáshoz, neveléshez.

Az AOSZ célja, hogy az autista emberek hazai oktatási, szociális és egészségügyi ellátását javítsa. A mára közel 100 helyi tagszervezetet tömörítő AOSZ és elődje immáron 30 esztendeje képviseli az autizmusban érintett családok érdekeit. A Szövetség a családok tájékoztatását InfoCentrum szolgáltatásával és az országosan 9 helyen elérhető AOSZ Info-Pontjain segíti, emellett Jogsegélyszolgálata éves szinten több, mint száz esetben járul hozzá az autista emberek jogainak érvényesítéséhez. Emellett fontos, hogy a többségi társadalom megismerje és megértse az autista embereket, az autizmussal járó speciális élethelyzeteket, ezért az AOSZ animátorai a rendhagyó osztályfőnöki óra keretében már több mint 8000 gyermekkel, fiatallal ismertették meg az autizmus spektrumzavart.

Világnapi rendezvények országszerte: http://aosz.hu/vilagnap2019

###

Az Autisták Országos Szövetsége: www.aosz.hu

Facebook: https://www.facebook.com/minden100

Sajtókapcsolat:

Lénárd Péter, kommunikációs és stratégiai vezető

Mobil: + 36 20 290 38 90

Email: komm@esoember.hu