Az érdekvédelmi szervezetektől érkező jelzések hatására összeült az Országos Fogyatékosságügyi TanácsAz Országos Fogyatékosságügyi Tanács elnöke, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár az országos érdekképviseleti szervezetek kérésére összehívta a kormánynak véleményező és tanácsadói tevékenységet végző Tanácsot, melynek tagjai a fogyatékossági csoportokat képviselő országos érdekképviseleti szervezetek delegáltjai.  Az AOSZ képviseletében Kővári Edit elnök vett részt a tanácskozáson.

A Tanács mai ülésének a legfontosabb témája a fogyatékossággal élő embereket és a számukra szolgáltatásokat biztosító szervezeteket érintő, az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak emelkedéséből adódó, előttünk álló nehéz időszakra reagáló javaslatok megvitatása volt.

A Tanács tagjai és a Tanács elnöke közösen gondolkodtak arról, hogyan lehetne csökkenteni a családokat és a fogyatékos embereket ellátó intézményeket érintő terheket.

Az AOSZ az autizmusban érintett családokat célzó kérdőív összesített adataival érkezett az ülésre, amely pontos képet adott arról, hogy mi okozza az autizmusban érintett családok hátrányosabb helyzetét, valamint összegzi azt, hogy a családok életében elsősorban az élelmiszerárak, másodsorban az üzemanyagárak emelkedése, és végül az energiaárak drágulása fenyegeti a létbiztonságot, vagy okozhat teljes eladósodást. Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy a jelenleg tapasztalható folyamatok a társadalom majd minden rétegét érintik, így fontos tényekkel, számadatokkal indokolni, hogy a fogyatékossággal érintett személyek és családjaik kiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

Az OFT elnöke a fogyatékos személyek helyzetének hátrányait csökkentő javaslatokat, véleményeket továbbítja a Kormány és a társadalmi esélyegyenlőség előmozdításáért felelős miniszter számára.

Ezúton is köszönjük annak a több mint 1 000 családnak, aki kitöltötte a kérdőívünket. Ennek köszönhetően a mai napon képviselni tudtuk a családok valódi problémáit! Az Országos Fogyatékosügyi Tanács ülésén az érdekvédelmi szervezetek és a fogyatékos emberek ügyét képviselő döntéshozók közös gondolkodása megvalósult, bízunk abban, hogy ezzel közelebb kerültünk a megoldásokhoz.