Az Egyenlő Bánásmód Hatóság beolvad az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába

Az AOSZ is részt vett abban a véleményezési és egyeztetési folyamatban, melyben több érdekvédelmi és fogyatékosságügyi szervezet kifejtette álláspontját az EBH önállóságának megszüntetésével, az AJBH-ba történő beolvasztásával kapcsolatban. Az AOSZ az országos fogyatékosságügyi szervezetekkel közösen csatlakoztak a MEOSZ állásfoglalásához. dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő kezdeményezésére összehívott egyeztetésen részt vettünk, álláspontunkat kifejtettük arról, hogy nem támogatjuk az EBH beolvasztását. Erről követőinket tájékoztattuk, melyről itt olvashatnak.

A Magyar Közlöny 268. számában 2020. december 3-án megjelent 2020. évi CXXVII. törvény

„Egyes törvényeknek az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosításáról” azonban módosította „Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról” szóló 2003. évi CXXV. törvényt: az Egyenlő Bánásmód Hatóság az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába való beolvadással 2021. január 1-jén megszűnik, általános jogutódja az alapvető jogok biztosa.

Az elmúlt években több sikeres jogorvoslatot segített végig az AOSZ jogásza az Egyenlő Bánásmód Hatóság útján. A jövőben az esélyegyenlőség sérelmével kapcsolatban indítandó ügyeknél vegyük figyelembe ezt a lényeges változást.

Az AOSZ által írásban megküldött véleményt itt olvashatják.