Az autizmusra reflektáló ruhakollekció nyerte a kulturális államtitkárság különdíját

A Perceptual Thinkers divatmárka 2018 Tavasz–Nyár kollekciója nyerte az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának 500 ezer forintos különdíját a Magyar Formatervezési Díjátadón. Szalkai Dániel, Merényi Zita és Szász Eszter alkotása az autizmus társadalmi jelenségére igyekszik felhívni a figyelmet.

A Perceptual Thinkers termékeit az autizmussal élők különleges érzékelési és öltözködési szokásai inspirálják. A tervezők a hangsúlyt a tapinthatóságra fektetik, ami az autizmussal élők mindennapjaiban, így ruházatuk kiválasztásánál is nagy szerepet kap. A kollekciónál használt színek árnyalatait és a visszafogottságot is az ő igényeiknek megfelelően alakították.

Szalkai Dániel 2014-ben Perceptual Thinkers néven készítette el hat különböző öltözékből álló diplomamunkáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező szakán. A Magyar Formatervezési Tanács 2015-ben diák kategóriában az ő alkotását találta a legjobbnak. E mögé állt 2017-ben a Miskolci Autista Alapítvány, amely elkészítette az új kollekciót. A csapat másik két tagja Merényi Zita divat-és textiltervező, valamint Szász Eszter design- és brandmanager.

A kollekciót 2017. október 10-én, a Design Hét Budapest keretében mutatták be.

Forrás: www.kormany.hu

Az Autisták Országos Szövetsége ezúton is gratulációját fejezi ki és további sikereket kíván az alkotóknak!