Az autizmus, mint kontextusvakság

peterver

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. TÁMOP 5.4.11-12/1-2012-0001 azonosítószámú Nyolc Pont kiemelt projekt megvalósítása zajlik. Ennek keretében nemrégiben a projekt vendégelőadója volt a nemzetközi viszonylatban is elismert Dr. Peter Vermeulen, belga autizmus-szakértő, aki előadás-sorozatot tartott autizmus témában Budapesten.

Ha van sztár az autizmus előadók között, akkor ő az. Ahogyan önmagát jellemezte: „Ősz hajú, de nem régimódi. Szenvedélyes vagyok az autisztikus gondolkodás iránt. Szeretem a dolgokat a szokásostól eltérően értelmezni…”

Az előadó a háromnapos előadás-sorozatában érdekes és élvezhető formában foglalkozott az autizmusra jellemző gondolkodásmód megértése, az oktatás és fejlesztés sikerének kulcsa témákkal, valamint az autizmussal élők öregedési folyamatával és a szakszerű mindennapi segítés kérdéseivel.

Peter nemcsak előadást tartott, hanem bemutatta, és a szerencsésebbeknek dedikálta is legújabb könyvét, mely “Az autizmus, mint kontextusvakság” címmel jelent meg. Vermeulen szerint az autizmus kutatásának fókuszában még mindig a viselkedés van, az azt kiváltó okok keresése helyett. Könyvében rengeteg példával illusztrálva, hétköznapi fogalmakkal magyarázza az autisták látszólagos érzéketlensége és az adott szituáció közti kapcsolatot. A gyakran humoros történeteken keresztül vizsgálja a kontextus összefüggését az észleléssel, a szociális interakcióval, a kommunikációval és a tudással. A könyv legfontosabb megállapítása, hogy ezeken a területeken vitális fontosságú a kontextusvakság csökkentése ahhoz, hogy az autizmussal élők sikeres életet élhessenek.

Vermeulen könyve az Egyesült Államokban számos díjat nyert el.

 

A könyv adatai:

1. kiadás
ISBN 978 615 5015 23 6
eredeti: AAPC Publishing, USA

Méret: 152×229 mm

Terjedelem: 406 oldal,

Borító: puha, fóliázott