Autizmussal élők szerveznek találkozót autistáknak

Két napos autista jamboree lesz a hétvégén Alsótoldon autizmussal élő fiatalok szervezésében. Az egyedülálló eseményen az érintettek megismerhetik egymást, részt vehetnek szakértőkkel történő beszélgetéseken, együtt kirándulhatnak a gyönyörű Cserhát erdeiben.

2015.09.18. Budapest – Első alkalommal szerveznek autizmussal élő fiatalok (ASD munkacsoport) jamboreet sorstársaiknak. A kétnapos (szeptember 19. – 20.) eseményen igazi közösség formálódhat, mely átalakíthatja hosszútávon az autisták érdekvédelmét, ugyanis ez nem az eddig „megszokott” szülői kezdeményezések egyike, hanem itt a saját problémáikat megoldani vágyó érintettek keresik egymás társagát.

„Ezzel a programmal szeretnénk megmutatni a társadalomnak, hogy tévhit az, miszerint az autisták nem vágynak kapcsolatokra. Fontosnak tartjuk a velünk szemben kialakult téves sztereotípiák feloldását.”- mondja Lizanka, az ADS munkacsoport tagja.
A kezdeményezés rendkívül hiánypótló, mivel a felnőtt autisták és az önálló életvitel, közösségi programok és az együttgondolkodás rendkívül mellőzött területe jelenleg a spektrumnak.
„Szeretnénk feloldani azt a félelemet, hogyha kimozdulunk otthonról, nem fogadnak el minket. Sokan úgy élik közülünk az életüket, hogy az életük folyamán elszenvedett mindennapi kudarcok miatt elszeparálódnak a társadalomtól. Legtöbbünknek komoly gondot okoz a szociális szorongás, mely meggátolja az érintetteket önmaguk kibontakoztatásában. Rengeteg tehetséges, értelmes, jó képességű egyén nem tudja a tudását kamatoztatni csak azért, mert más, mint a nagy átlag.” – mondja Ujszászi Károly, aki az ASD munkacsoport egyik fő aktivistája.
A szervezők szeretnék hagyománnyá tenni, az autista jamboreet, ahol az ország minden felnőtt autistája legalább az év ezen szeptemberi hétvégéjén teljes elfogadásban, gondtalanul töltsék az otthonukon kívül is.

ASD munkacsoport önmagáról:
„Az ASD munakcsoport – aminek a tagjai csak érintettekből állnak – szervezte. Karesz intézte az adminisztrációt, a regisztrációt, és a levelezés egy részét. Lilla emlékeztető írt, részt vett a helyszín bejárásán, és a programterv elkészítésében is részt vállalt. Lizanka a helyszínen segített az esemény akadálymentesítésének megoldásában, valamint a szakemberekkel kapcsolatos szervezési feladatokat is ő intézte. A csoport többi tagja apróbb részfeladatokat vállaltak, Jani például fuvarozást vállalt, Gábor pedig sok ismerősét meghívta, akik el is jönnek majd. Az AOSZ finanszírozza a szállást, az étkezést, a programokat, valamint Kővári Edit és Hanákné Szabó Tünde is ott lesz velünk segítőként csakúgy, mint Krausz Katalin.”

AOSZ-ról:
Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több, mint huszonöt éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjainak érdekvédelmének. 3000 egyéni tagot és 83 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát.

Tudjon meg többet az autizmusról. Kövesse Facebook oldalunkon a legfrissebb híreket.