Autistabarát kórház kialakítása a Tolna Megyei Balassa János Kórház és az Autifi csoport együttműködésében

Kép forrása: Tolna Megyei Balassa János Kórház honlapja

Az Autifi csoport és a Tolna Megyei Balassa János Kórház együttműködésében szemléletformáló programsorozat indult, amely során az Autifi tapasztalati szakértői és a kórház ápolási igazgatóságának projektcsoportja közösen igyekszik feltérképezni és válaszokat találni az az autista személyek egészségügyi ellátásában felmerülő kérdésekre. Az együttműködés keretében olyan irányelveket terveznek kidolgozni, amelyek nemcsak az autista személyek esetében, hanem az általános betegellátásban is pozitív hatást eredményezhetnek. Szeretnék elérni, hogy létrejöjjön egy olyan kommunikációs csatorna, amely az egészségügyi intézménybe történő érkezéstől kezdve, mind az autisták, mind az egészségügyi dolgozók számára megkönnyíti egymás megértését az információk kölcsönös átadását.

A 12 hónaposra tervezett műhelymunka első 3 hónapjában az Autifi csoport tagjai workshopok keretében adják át az autizmus spektrumzavar általános jellemzőiről szóló alaptudást. Az egyéves program további részében az egészségügy egyes szakterületeire fókuszálnak. Olyan autizmus-specifikus megoldásokat dolgoznak ki, amelyek az adott egészségügyi területen konkrét segítséget nyújthat a kórház dolgozói számára az autista betegek ellátásában.

Az így kialakított jó gyakorlatokat, a projekt eredményeit az Autifi csoport és a Tolna Megyei Balassa János Kórház megosztja majd az egészségügyben és az autizmusellátásban dolgozó szakemberekkel, a szakmai és civil segítő szervezetekkel, illetve az érintett családokkal is.

További részletek: ITT és ITT