Kedves Barátunk, Partnerünk!

Szeretettel meghívunk az Autisták Országos Szövetségének 2019. évi szakmai napjára.

Idén is izgalmas szakmai előadások várnak, megmutatjuk a DATA applikáció első tesztverzióját, hallhattok a MASZK keretében végzett szülői kutatás eredményeiről és az iskolai inklúziós programról és kipróbálásának tapasztalatairól, de beszélgetések is lesznek a 12. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus legérdekesebb témáiról a résztvevő szakértőkkel.

Börzepartnereinkkel idén is találkozhattok, vásárolhattok és beszélgethettek, a résztvevőknek pedig Mikulás csomaggal is kedveskedünk! Az eseményre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A rendezvény helyszíne és időpontja:

2019. december 7-én 10-17 óráig,
Budapest, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Díszterme (Aula Magna)
(1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Az eseményre az előregisztrációt a nagyszámú jelentkező és a terem korlátozott befogadóképessége miatt lezártuk.

Kérjük, olvassátok el IDE KATTINTVA a legfontosabb tudnivalókat a helyszínnel és a rendezvénnyel kapcsolatban!

Az eseményre indulás előtt feltétlenül tájékozódjatok a megközelítési lehetőségekről!

PROGRAMOK

09:30-10:00 – kapunyitás, regisztráció

10:00-10:10  – Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkár köszöntője

10:10-10:40  – A DATA applikáció bemutatása – a DATA digitális támogató eszköz első változata és következő közös feladataink
Dr. Győri Miklós, a MASZK kutatócsoport vezetője, DATA projekt szakmai vezetője

10:40-10:50 A “Mindenki ugyanúgy más” kiállítási elemeinek bemutatása
A kiállított művészi értékű hajómodelljeit bemutatja Nemes András Bence, autista tanuló, a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Magyarbánhegyesi Tagintézményének diákja.

10:50-10:55 A Senpai Díj ünnepélyes átadása
A díjat átadja Egle Botond, a díj ötletadója, Kővári Edit az AOSZ elnöke és Fülöp Attila EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára

10:55-11:25  Autizmussal élő személyek és szüleik életminősége az ellátás és az oktatás tükrében” – MASZK
Vargáné Dr. Molnár Márta, a MASZK helyettes kutatócsoport vezetője

11:25-11:55  A Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Program (CSIIP) hatásvizsgálatának első eredményei – MASZK
Vargáné Dr. Molnár Márta, a MASZK helyettes kutatócsoport vezetője

11:55-12:05 TEAM-ok a minőségi szolgáltatásokért
Petri Gábor a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Autizmus Munkacsoportjának szakértője

12:05-12:40    EBÉDSZÜNET

12:40-13:00 A 12. Autism-Europe Nemzetközi Kongresszus és az autista emberek európai érdekképviselete
Szilvásy Zsuzsanna, az Autism-Europe elnöke

13:00-14:00 Kiselőadások és beszélgetések több helyszínen a 12. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus témáiról, tapasztalatairól:

– Az iskola a legjobb reménységünk – az oktatáshoz kapcsolódó jó gyakorlatok
A kiselőadást és beszélgetést vezeti: Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Iskolája, intézményvezető

– Újdonságok, előremutató kezdeményezések: az alvás- és étkezési problémák megközelítése, városi akadálymentesítés, online szakember tréning bemutatása
A kiselőadást és beszélgetést vezeti: Janoch Monika gyógypedagógus és Nemesbüki Veronika pszichológus, az Autizmus Alapítvány munkatársai

– Korai szűrés és diagnosztika, valamint az időskor kérdései
A kiselőadást és beszélgetést vezetik: Csepregi András gyógypedagógus és pszichológus, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa és Lunacsek Eszter pszichológus, az Autizmus Alapítvány munkatársa

14:00-14:15 SZÜNET

14:15-15:15 Kiselőadások és beszélgetések a 12. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus tapasztalatairól fenti témákban. Célunk, hogy a rendezvény résztvevőinek lehetőséget biztosítsunk arra, hogy több témában is részt vehessenek a kiselőadáson és beszélgetésen.

15:15-15:25 A rendezvény záró gondolatai Kővári Edittől, az AOSZ elnökétől

15:30-16:45 Kötetlen beszélgetés, rendezvényzárás

Az esemény egész ideje alatt minden érdeklődőt várnak szeretettel börzepartnereink. A programváltozás jogát a szervezők fenntartják!

AUTIZMUS BÖRZE

A rendezvény teljes ideje alatt várják az érdeklődőket a helyszínen börzepartnereink.

AOSZ Info-Pont Irodák

Az AOSZ Info-Pont irodák munkatársai tájékoztatást adnak az AOSZ tevékenységéről, és az irodát működtető szervezet munkájáról. Bővebb információk weboldalunkon találhatnak.

DATA projekt – Próbáld ki a DATA Appot!

A DATA asztalnál kipróbálhatod az új applikációt, emellett szakértői segítségnyújtást kaphatsz az új alkalmazásról, annak használatáról, és funkcióiról. Bővebb információt találhatsz az uniós forrásból megvalósuló EFOP-1.1.5-17-2017-00007 számú “DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” című projektről a www.data.aosz.hu címen!

MASZK kutatás és Csillagbusz

Az asztalnál az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) életmód-kutatásának eredményeiről, valamint a Csillagbusz Iskolai Intervenciós Programról tájékozódhatnak az érdeklődők. Bővebb információk weboldalukon.

Training Media Kft. (ASD Kvíz)

Az ASD KVIZ multimédiás autizmus-specifikus készségfejlesztő rendszer ASD-vel élő társaink részére készült és a helyszínen megtekinthető és megvásárolható.

Az ASD KVÍZ olyan számítógépen végezhető multimédiás gyakorlatokból áll, amelyek célja az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen kognitív, kommunikációs, szociális és viselkedési problémák enyhítése azáltal, hogy ezen problémák hátterében álló sérült készségeket célzottan fejleszti és stabilizálja. A használat az egérkezelésen kívül semmilyen előképzettséget nem igényel.

További információk weboldalon olvashatóak.

Geobook Hungary Kiadó

Autizmushoz kapcsolódó könyvek, munkafüzetek kiadása; a könyvekből a helyszínen vásárolni is lehet, AOSZ-kártyával 20% kedvezménnyel. A várható kiadványokról laptopról lehet tájékozódni a helyszínen.

Autizmus Alapítvány

Ismerd meg az Autizmus Alapítvány munkatársainak szociális készségeket fejlesztő “Meséld el…” című társasjátékát! A közhasznú Autizmus Alapítvány 1989 óta működik folyamatosan, országos hatáskörrel, fő célja, hogy a teljes autizmus spektrumot lefedve, olyan világszínvonalú eljárásokat adaptáljon, dolgozzon ki és terjesszen el, amelyek a diagnosztikus folyamattól kezdődően a felnőttkori terápiáig lehetővé teszik a szakszerű ellátást. Tudj meg többet az Alapítványról a www.autizmus.hu-n!

AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület

Az AURA Egyesület asztalánál szülők, szakemberek és tapasztalati képviselők adnak felvilágosítást az egyesület munkájáról, felnőtt autista személyek számára működtetett szolgáltatásairól: álláskeresés, munkába állítás, mentorálás, Dolgozók Klubja, munkahelyi érzékenyítés, munkakompetencia fejlesztések, szabadidős hétvégi programok, túraklub, társasjáték klub, tehetséggondozás, művészetterápia, ASD digitális fotó- és videoklub. További információ: www.auraegyesulet.hu.

Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület

A Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület intézményeiben fejlesztőfoglalkoztatás keretében szövés, agyagozás, quilling technika, foltvarrás folyamatát sajátíthatják el a fiatalok. Az általuk készített termékek: szőnyegek, párnák. Kerámia tárgyak: fenyődíszek, szalvétatartók, kaspók, tároló edények. Quilling termékek: hűtőmágnesek, fenyődíszek, ajtódíszek, gyertyatartók, képek, kulcstartó, üdvözlőlap, gyöngyékszerek. Az Egyesület honlapja: www.vsgye.hu

Autista Gyermekekért Egyesület

Önkéntes munkatársaink személyes, közvetlen felvilágosítással szolgálnak az Autista Gyermekekért Egyesület több mint két évtizedes érdekvédelmi tevékenysége, eredményei iránt érdeklődőknek. Erről szórólapokon rövid áttekintést, összegzést is kínálunk. Bővebb információ: www.agye.hu

Autista Sérültekért Zalában Alapítvány

Az Alapítványnál megtekinthetőek és megvásárolhatóak az Alapítvány lakóotthonaiban élő autista emberek által készített ajándéktárgyak és más termékek. Az Alapítvány honlapja: http://www.autistaserultekert.hu/

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Az NFSZK szakmai segítséget nyújt az autizmussal élő embereket ellátó intézményeknek és szakembereknek, valamint tájékoztatást ad a Területi Autizmus Munkacsoportok feladatáról, működéséről. A témában további információt a szervezet honlapján olvashatnak.

Megközelítés

Javasoljuk, hogy a rendezvényre a tömegközlekedéssel érkezzetek, amelyről információt a Budapesti Közlekedési Központ oldalán az alábbi linken találhattok:

www.bkk.hu

Javaslat: az M3-as metró vagy adott esetben metrópótló busz használata a Kálvin térig, majd rövid séta Kecskeméti utcában az Egyetem térig.

Parkolási információk

Az eseményre érkező vendégek a helyszínhez közel, korlátozott számban a szabad helyek függvényében az utcán tudnak parkolni a Budapest V. kerületében érvényes árak és feltételek szerint:

https://www.belvaros-lipotvaros.hu/index.php?pg=search&q=parkol%C3%A1s

https://blkf.hu/hu/page/parkolas-ellenorzes/

Köszönjük az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának támogatását, hogy a helyszínt biztosította