AOSZ Tartalmas Pihenés 2023 tábor – Vargahegyi Autista Alapfokú Fejlesztő Iskola

A Miskolci Autista Alapítvány fenntartásában működő „VAFI” Vargahegyi Autista Alapfokú Fejlesztő Iskola 2023.07.03. és 2023.07.07 között tartotta 5 napos AOSZ Tartalmas Pihenés táborát, valamint 2023.07.20-án, 07.27-én és 08.14-én iskolára hangoló 1-1 napos felkészítő tábort tartott. Olvassátok el beszámolójukat:

“Az egybefüggő 5 nap alatt a fiatalok ingyen mehettek a Vadasparkba, a Máltai játszótérre, sőt még az erdei kisvonat nagyon kedvező árú menetjegyére is találtunk más finanszírozási forrást. Így tudtunk a maradék támogatásból 3×1 napos iskolára hangoló napot szervezni.

A tábor fő helyszíne Miskolc volt, ahol az alapítvány által fenntartott SNI iskola működik. A tábor népszerűségét bizonyította, hogy a meghirdetett férőhelyek rögtön beteltek, de lehetőséget tudtunk biztosítani a tervezettnél több fiatal és kísérő számára is a részvételre. 

2023.07.03-án délelőtt rajzfoglalkozások és kézműves tevékenységek voltak, majd délután a játszótéren szerveztünk sportprogramokat.

2023.07.04-én autókkal és tömegközlekedéssel az erdei kisvasút induló állomására mentünk, ahonnan a 9 órakor induló erdei kisvasúttal Lillafüredre utaztunk. Lillafüreden kirándulást tettünk a Palotaszálló függőkertjébe, ahol megnéztük József Attila szobrát, a színes virágos kerteket, illetve a nagy vízesést. A kirándulás után mindenki elfogyasztott egy hot dogot és egy palacsintát a bazársoron. A 12.30-kor induló kisvonattal jöttünk vissza Miskolcra.

2023.07.05-én az avasi Máltai játszótérre látogatott a csoport, ahol kipróbálhatták többek között a kötélmászókát és a siklócsúszkát. Délután ismét kézműves foglalkozások voltak.

2023.07.06-án látogatást szerveztünk a Miskolci Állatkertbe (Vadaspark), ahol a fiatalok sok különleges állattal ismerkedhettek. Hazafelé közös fagyizás volt. Délután ismét kézműves- és rajzfoglalkozást tartott pedagógusunk a fiataloknak.

2023.07.07-án palacsintát és gofrit sütöttünk. Az elkészült finomságokkal megkínáltuk az alapítvány dolgozóit és más ellátottakat is. Mindenki nagyon örült a finom ételeknek. Délután a játszóteret élvezhették a fiatalok.

2023.07.20-án iskolára hangoló kreatív foglalkozásokat tartottak pedagógusaink.

Délután mesét hallgattak a fiatalok, majd illusztrációkat rajzoltak a mese alapján.

2023.07.27-én ismét iskolára hangoló kreatív foglalkozásokat tartott pedagógusunk, majd délután az iskolában előforduló különböző szituációkra adott választ gyakorolhatták a táborozók. A gyakorlatoknál saját készítésű papírbábokat használtak a résztvevők.

2023.08.14-én az iskolára hangoló kreatív foglalkozás után finommotorikát fejlesztő rajzfoglalkozás következett.

A fiatalok számára nagyon hasznos volt a tábor, nagyon élvezték és sokat tanultak a foglalkozásokon. 

A tervek szerint jövőre hasonlóan megrendezzük a tábort a fogyatékossággal élő gyerekek számára.”