AOSZ Tartalmas Pihenés 2023 tábor – Abigél Egyesület

Az Abigél Egyesület 2023. július 17. és 21. között tartotta AOSZ Tartalmas Pihenés táborát. Köszönjük a részletes és izgalmas élménybeszámolót!


“Az Abigél Közhasznú Egyesület 2010 óta szervez táborokat olyan autista fiatal felnőttek számára, akik az iskolaévek végén járnak, vagy már kimaradtak és hiányoznak egymásnak, kevés a lehetőségük a találkozásra és kevés az esélyük integrált táborokban való részvételre. Táborozóink jellemzően olyan autista fiatal felnőttek, akiket fontos jól ismernünk ahhoz, hogy tartalmas tábori élmények szerzéséhez tudjunk hozzásegíteni. Az alapos ismeretből fakadó egyénre szabott támogatással a számukra érdekes, élvezetes programokban tudjuk őket részesíteni. Az egyénre szabott támogatást intenzív segítséggel tudjuk megvalósítani, táborozóink esetében 1-2 főhöz 1 segítő biztosítása szükséges.

A táborok előkészítése több hetes folyamat. Minden táborozó esetében kérdőív kitöltését kérjük a családtól, hogy a legfontosabb információkkal, változásokkal tisztában legyenek az egyénhez rendelt segítők. Ennek alapján állítjuk össze a programokat és az étrendet. A tábori programot minden egyes napot megelőzően autizmusspecifikus módon biztosítjuk. Minden nap a programok áttekintésével kezdődik, és minden nap az értékeléssel és a következő napi program áttekintésével végződik. Tábori napjaink zárásaként közösen megtekintjük az aznapi fotóinkat is, így képességszinttől függően képet kapunk arról, hogy ki melyik programot élvezte, hogyan érezte magát. Ezen visszajelzések segítenek abban, hogy a tábort követően autizmusspecifikus módon elkészített tábori naplót kapjanak a számukra élvezetes élményekről készült fotókból. Az Abigél Közhasznú Egyesület táborozói már nagyon megszokták ezeket az állandó vizuálisan megtámogatott eszközöket, amik nagyon megkönnyítik a mindennapi programok megvalósítását és a korábbi évekre való visszaemlékezést. Idén az egyik korábbi táborozó fiatalember már önkéntes segítőként vett részt az idei táborunkban. A családok visszajelzései alapján a napi programokat tartalmazó alaplapokat és a tábori naplókat év közben is szívesen nézegetik a táborozóink és segít nekik abban, hogy várják és jó élménnyel érkezzenek a következő évi táborba.
Fontos megemlíteni, hogy ezek a sikerélmények a segítőket is nagyon motiválják, mi magunk is rengeteg élménnyel, pozitív visszacsatolással és hálás mosolyokkal, mondatokkal, olyankor ölelésekkel gazdagodunk! Állandó segítőink és szakembereink is vannak.

Az idei táborunk 2023. július 17-21 között valósult meg. Táborozóink: Zsófi, Emese, Eszter, Szabolcs, Marci, Bálint és Dávid. Segítőink Valika, Edit, Zsanett és Mónika. Már második éve táborozik velünk önkéntes segítőként diákként Milli és Ketrin, akik nem csak a „kiszolgálásunkat és az utánunk történő takarítás” megbízható segítői, hanem annyira érdeklődőek és ügyesen tanulnak, hogy a táborozó fiatalok mellett is szakszerűen és biztonságosan tudnak tevékenykedni.

Első napunkat a táborban töltöttük, ráhangolódtunk a programokra, nyári, tábori, vizes játékokkal és erdei sétával indítottuk az együtt töltött időt. Mivel ebben a körben ők csak ritkán találkoznak, ezért ez mindig egy fontos indító nap mindannyiunk számára.

A második napon Szlovákiába utaztunk külön busszal, ahol a Luborec-i tóban a szabadstrandon töltöttük az időt. Meglepő módon a szabadvízi fürdés óriási örömöt okozott kivétel nélkül minden fiatalnak. A labdázás, körjáték, a vízzel való fokozatos ismerkedés, úszóverseny, vizi játékok, minden pillanat élvezetes volt számukra. A szabadstrand büféjében fogyasztottuk el ebédünket. Külön öröm, hogy az étkezési helyzetben ennyire ügyesen tudunk együttműködni egymással és a környezetünkkel.

Harmadik napunkat újra a salgóbányai tábori helyszínen töltöttük. Autizmus-specifikusan megtervezett ügyességi játékokkal, az előző napi élmények kreatív feldolgozásával töltöttük az időt. Szociális és kommunikációs társasjátékot játszottunk. Ez a nap azért is értékes volt számunkra, mert meglátogatott a Nógrád Megyei Rendőrkapitányság 2 munkatársa. Az Abigél táborzók esetében a klasszikus rendőrségi programok helyett inkább a személyes ismerkedésnek láttuk fontosságát. Az ismerkedés nagyon jól sikerült! Emese, Zsófi, Dávid, Lali ügyesen meséltek magukról és a hétköznapjaikról, természetesen segítséggel és alapszinten – de ez volt az egyik fontos cél, hogy megismerjék a rendvédelmi dolgozók a spektrum ezen részének sajátosságait. Marci a napirendje segítségével hozta tudomására a rendőrség munkatársainak, hogy tudja kik ők és örül nekik, játékot is kezdeményezett velünk. Ezt szintén fontos lépésnek tartjuk azért, mert képet adhattunk arról, hogy a beszéd útján nem kommunikáló autista személyekkel is jól lehet együttműködni és a beszéd hiánya nem jelenti a megértés hiányát, betekintést kaptak a támogatás módszereibe is. Rengeteg kérdés fogalmaztak meg a rendőrség munkatársai a látottak, tapasztaltak alapján, amelyek hosszú távon fontos értéketet jelenthetnek majd az autizmusban súlyosabban érintett társaink és családjaik érdekében.

A negyedik napon a minden évben elmaradhatatlan láblógatás következett. Salgóbánya Közép-bánya tó állandó programelem. A tóban fürödni nem lehet, de lábat lógatni igen. Több év alatt alakult ki, hogy egyre többen és egyre bátrabban vették le cipőjüket és lógatták be lábukat a tóba. Közben tudunk ismerkedni a tó és a környék élővilágával, hiszen Lali, aki idén már nem táborozó, hanem segítő minőségben volt velünk, rendkívül tájékozott a rovarok, bogarak, vizi élőlények világában, így sokat mesél nekünk mindenről. Szintén elmaradhatatlan programelem, hogy az utolsó napon tüzet gyújtunk és nyársalunk közösen. Ezt szintén nagyon szeretik a táborozóink, bár kihívást jelent a biztonságos tüzelés és a zöldségekkel megrakott kenyér elfogyasztása. Az első időkben ez nehéz volt, de idénre már óriásit fejlődtek és bármennyi szalonnás kenyér is el tud fogyni. Ezen a napon Zsanett néni vezetésével saját készítésű kókuszgolyó is készült, ez volt a desszert a pakolás előtt.

Az ötödik napon Hollókőre kirándultunk különbusszal. Az egy órás buszozás a kommunikációt segítő, segítséget kérő, ismert kártyák használatával biztonságos és élménydús. Az úti célunk az időjárás miatt megváltozott, de nagy rugalmassággal hoztunk közös döntés, hogy az Isten tenyere kilátó helyett a Hollókői várban és Ófaluban fogjuk tölteni az időt. A vár megtekintése meglepő módon még kisebb mértékű történelmi érdeklődést is kiváltott, valamint jókat fantáziáltunk a korabeli életmódokról. Emese komoly ismeretekkel rendelkezik az őket érdeklő témákban, így az idevágó meséi nagyon jó hangulatot teremtettek mindannyiunk számára. Marci „odakövült” a büfében a kávégép és a pult elé, de kis segítséggel a rendelkezésre álló kommunikációs eszközökkel sikerült kávét kérnie a büfében kiszolgáló, nagyon együttműködő és kedves hölgytől, ami mindannyiunk számára nagy sikerélményt jelentett. Az Ófaluban ajándékvásárlás is történt, majd a külön buszunkkal hazaérkeztünk.

A táborozók mind az 5 napot jókedvvel, mosolyokkal, élményekkel töltötték. Fontos megemlíteni, hogy az alapos felkészülés, a támogatás előkészítése volt erre a garancia, melyben Mónika segítő vállalt fontos szerepet. A felkészült állandó segítők Vali és Edit, a megszokott és egyre ügyesebb önkéntesek magabiztosabbá tették a programok tervezését és megvalósítását. A tábori programok megvalósításában komoly hozzáadott értéket jelentett a tábor gyógypedagógusa, Zsanett, aki rendkívül gyorsan reagálva, nagyon kreatívan újabb és újabb foglalkozásokkal kényeztetett mindannyiunkat.

Minden táborozó, az ő családjuk és a segítők nevében is köszöni az Abigél Közhasznú Egyesület az Autisták Országos Szövetségének, hogy a támogatásával lehetővé teszi, hogy minden évben újra megvalósulhatnak a táborok. Nagyon fontosnak gondoljuk, hogy ezek a fiatalok évről-évre újra találkozhatnak, láthatjuk az óriási fejlődésüket, pozitív élményeket kaphatunk tőlük és a környezetünktől, hiszen idén a szabadstrand éttermében, a vár büféjében egyaránt nagyon kedves, együttműködő hozzáállást tapasztaltunk. A Nógrád Megyei Rendőrfőkapitányságot pedig sikerült a fiataloknak olyan mértékben bevonni, hogy ezer kérdésük volt és további együttműködéseket tervezünk.”