AOSZ: reméljük a BKK nem alázással ünnepli az Autizmus Világnapját

Az Autisták Országos Szövetsége véleménye a BKV-ellenőri alázás kapcsán

2014. március 19., Budapest – Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) felháborodással értesült a bkvfigyelo.blog.hu oldalon megjelent, és tegnap több online portálon is leközölt esetről, miszerint „megaláztak egy autista lányt a BKV-ellenőrök”. Az érdekvédelmi szervezet határozott lépéseket sürget, hiszen a leírt körülmények és részletek alapján a megtörtént eset nem kizárólag az autizmussal élőknek, hanem teljes hazai fogyatékosságügynek szól. Fájó, hogy az incidens, az április 2-i Autizmus Világnapja előtti időszakban történt.

Az AOSZ sajnálatosnak tartja az esetet és reméli, hogy a BKK körültekintő vizsgálata nem zárul le a felelősségre vonással. „Megdöbbenésünk annak is szól, ahogyan ez az eset megtörtént. Az eddig megismert részletek egyértelműen azt mutatják, hogy a BKV-ellenőrök éltek a lehetőséggel, hogy megalázzanak egy kiszolgáltatott embert. Az autizmus spektrum zavar egyik gyakori velejárója valóban a nem megfelelő, vagy a köznapi ember számára nyilvánvaló, érhető kommunikációs és szociális készségek hiánya.” – nyilatkozta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke. Az elnök hozzátette, hogy „az incidensnek soha sincs jó időzítése, de ez a tegnap napvilágot látott eset a közelgő Autizmus Világnapja miatt igen fájó pont. Hazai szervezetek az országban közel 20 városban pénzt és fáradtságot nem kímélve azért dolgoznak, hogy idén április 2-án is lehetőséget teremtsenek arra, hogy az emberek megismerjék az autizmust. A rendezvényeknek pont az a célja, hogy az ismeretek bővítésével az ilyen és hasonló hétköznapi nehézségek elkerülése, az autizmussal élő társaink megértését és társadalmi befogadását elősegítse.”

Az AOSZ kezdeményezi a BKK-val a kapcsolatfelvételt, hogy az utasokkal, ezáltal az autizmussal élőkkel a mindennapokban kapcsolatba kerülő dolgozói (jegypénztárosok, ellenőrök) ismereteket kapjanak az autizmusról, hogy megelőzhetőek legyenek az ehhez hasonló esetek a jövőben. Az AOSZ szerint az autizmus-érzékenyítő program bevezetése a közigazgatásban szükséges, ám egyrészt nem ismeretlen, másrészt nem lehetetlen: egy 2011-es Ombudsmani elmarasztaló jelentés következményeként az AOSZ és a BRFK jelenleg is együtt dolgozik azon, hogy a rendőrök megfelelően tudjanak autizmussal élő személyekkel szemben is eljárni – ha arra szükség van.

Minek alázol – AOSZ reakció a BKV-ellenőri incidensre