AOSZ Jogsegély – Rendszerszintűek a problémák az autisták pszichiátriai kezelésében az Ombudsman szerint

Az Autisták Országos Szövetsége jogsegély szolgálatát vezető jogásza, dr. Kálozi Mirjam 2015 áprilisában fogalmazta meg panaszbeadványát az Alapvető Emberi Jogok Biztosához, miután egy hozzá forduló édesanya, autizmussal élő felnőtt gyermeke pszichiátriai ellátásának körülményeit kifogásolta.

Az esettel kapcsolatban az Ombudsman vizsgálatot indított. Székely László alapjogi biztos közleményéből többek között az is kiderül, hogy a jogszabályi és szakmai problémák miatt sem juthatnak az állapotuknak megfelelő kezeléshez az autizmus spektrumzavarral élő emberek, a pszichiátriai ellátásuk során.

A panaszos édesanya a beadványban kifogásolta a kezelés során kiszolgáltatott autista fia ápolási körülményeit. Az autista felnőttet többágyas, zsúfolt szobába helyezték, ahol ismeretlen környezet és emberek vették körül. Segítségére sem gyógypedagógus, sem elérhető gondozó nem volt. Ezek a körülmények vezettek odáig, hogy ellátását csak a mozgásának korlátozásával – egy esetben végtagjainak ágyhoz rögzítésével – tudta a kórház biztosítani. Szabad mozgásának korlátozását a kórházban több alkalommal is jogszabályba ütköző módon alkalmazták – ez derült ki azokból a kórházi iratokból, amelyeket az ombudsman átvizsgált.

A betegdokumentációban és a nyilvántartásban az ombudsmani jelentés szerint szintén hiányosságokat találtak, a beteg állapotáról pedig a törvényi előírások ellenére sem tájékoztatták megfelelően a beteg törvényes képviselőjét. Az ápolási körülmények és a pszichiátria személyi feltételeinek hiányosságai mellett Székely László rámutatott: az autizmus spektrumzavarral élők igazságügyi elmeorvosi vizsgálatának eredménye még a megfelelően kialakított környezetben is kérdéses lehet, mivel a szakértői felkészítés nem mindig terjed ki a felnőtt autisták specifikus vizsgálatára és viselkedésük elemzésére.

A közleményben kiemelte azt is, hogy az autisták gyógyításához, ápolásához jelenleg nincsenek érvényes irányelvek, a korábbiak ugyanis 2013-ban hatályukat vesztették, az új irányelvekhez pedig a határidő módosítását kérte a fejlesztőcsoport, idén decemberre.

Az Alapvető Emberi Jogok Biztosának részletes jelentése szerint szükséges a jelenlegi szabályozás és gyakorlat mielőbbi átgondolása és kiegészítése, ami biztosítaná az autizmus spektrumzavarral élők valódi segítségét. Erről Székely László az emberi erőforrások miniszterének küldött ajánlást.

Székely László az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójához fordult azzal a kéréssel, hogy segítse elő, hogy a szakmai irányelv mielőbb elkészüljön.

 

 

 

.