Törökné Bajusz Gyöngyike

„Nem vagyok autisztikus. Mindenekelőtt és elsősorban “ember”, “diák”, “gyerek” vagyok, aki autista. Ne keverd össze azt, hogy ki vagyok, a milyenségemmel. És kérlek, ne használd az autista szót elítélően vagy tapintatlanul. Én is megérdemlem, hogy tiszteljenek.”

Harminc éve vagyok a pedagógusi pályán, jelenleg gyógypedagógusként dolgozom egy Montessori adaptációs óvoda speciális autista csoportjában, Nyíregyházán. Húsz évvel ezelőtt érintett meg először az autisták világa. Teljesen beleszerettem, s ez az életre szóló kaland a mai napig tart. Olyan kihívás ez, mint egy véget nem érő keresztrejtvény, vagy fejtörő játék! Hiszem és vallom, hogy a minél korábban elkezdett szakszerű fejlesztés esélyt adhat a későbbi önálló életvitel megalapozásához az autizmussal élők számára. Az előítéletek kialakulása megelőzhető, a szemléletformálást már a legkisebb korosztálynál el lehet kezdeni! Kapcsolatban vagyok az autistákat ellátó helyi civil szervezetekkel, rendszeresen részt veszek a munkájukban, a testvéreknek, szülőknek szervezett klubfoglalkozások megtartásában. AOSZ ösztöndíjjal ott lehettem a X. Nemzetközi Autizmus Kongresszuson, sikeresen elvégeztem az FSZK Nyolc Pont projekt autizmus szakértő képzését. Az AOSZ érzékenyítő programjában már a kezdetektől fogva aktívan tevékenykedem. Az eltelt évek alatt rengeteg élményt szereztem, gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttem az autizmusról a mindennapokban. Számtalan szemléletformáló osztályfőnöki óra, valamint főiskolai tréning van mögöttem, de szívesen megosztom szakmai tudásomat a tantestületek pedagógusaival is. A fiatalokat igyekszem mindig arra motiválni, hogy válasszanak bátran segítő szakmákat! Fontosnak tartom óráimon, hogy az ország eme északkeleti csücskében is hiteles, naprakész információkon keresztül, változatos módon jusson el minden generációhoz az autizmussal élők üzenete: „Én is a világ része vagyok. Nekem is van benne szerepem. Én, illetve jogi képviselőim részt akarunk venni a politikai döntések előkészítésében és az érdekvédelemben. Ehhez szükséged van a segítségemre, hogy tudd, mit kellene tenni. Támogass ebben. Emlékezz a mottómra: Semmit rólam, nélkülem.”
(Idézetek: Supplement 19 (Hungarian), Translation provided by Zsuzsanna Szilvàsy, President of Autism Europe, Brussels, Belgium, The author acknowledges the editorial support of Edit Kassai.)

elérhetőség: tgyongyike62@gmail.com

 

 

« vissza az animátorokhoz