Állásfoglalás az „Autista a 25 millióval elsétáló pénzszállító” című sajtócikkel kapcsolatosan

 

Tisztelt Tagjaink!

 

Bizonyára sokan láttátok a tegnap megjelent, méltán felháborító címmel közölt cikket a sajtó különböző felületein. Az AOSZ elnöksége elítéli és úgy látja, hogy az ilyen és ehhez hasonló című megjelenések károsak és nem szolgálják az autizmussal élő társaink és az érintett családok társadalmi integrációját.

 

Éppen ezért az AOSZ a Magyar Újságírók Országos Szövetségéhez fordul, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen vagy ehhez hasonló hibás újságírói gyakorlat. Mindezen felül az AOSZ felveszi a kapcsolatot az érintett szerkesztőségekkel is.

 

Az AOSZ véleménye szerint a cikk elsősorban azért káros, mert azt sugallhatja, hogy az autizmus és a bűnelkövetés között összefüggés van, emellett a hivatkozott szakértő is úgy nyilatkozott, hogy „további vizsgálatsorozat fogja kideríteni” az autizmus tényleges meglétét.

Az AOSZ az ügy kapcsán ezúton tájékoztatja tagjait arról is, hogy az érintett család nem kereste meg a szövetséget és nem kérte segítségét, holott számos korábbi esetben sikeres volt a szervezet közreműködése a hivatalos szervekkel, annak érdekében, hogy az autizmus-specifikus szempontok megjelenjenek az adott ügyekben (Ombudsmani vizsgálat, Rendőrséggel történő együttműködés). Mindezektől függetlenül, ha a család részéről erre igény merül fel, akkor feltétlenül számíthat az AOSZ segítségére.

 

 

Elnökség