“Alattad van háló?” – Siófokon zárult az AOSZ két éves, hálózatosodást segítő programja

“Alattad van háló?”

Siófokon zárult az AOSZ két éves, hálózatosodást segítő programja

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósult “VIDÉKI TAGSZERVEZETEK ORSZÁGOS HÁLÓZATOSODÁSÁT SEGÍTŐ MODELL ÉRTÉKŰ SZERVEZET- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM AZ AOSZ-NÁL” című pályázat április 23-án, Siófokon lezárult és ezzel egy új időszak veszi kezdetét az AOSZ életében.

Az elmúlt 21 hónap alatt a hálózati munkanapoknak köszönhetően a kapcsolatok kialakításán és a résztvevő szervezetek tevékenységének megismerésén felül a közös munka, a közös gondolkodás és jövőkép határozta meg a hálózati szervezetek életét. Ennek volt köszönhető az is, hogy a hálózati szervezetek a projektzáró rendezvényen már részben összecsiszolódott közösségként üdvözölhették egymást, a mentorszülőket és az animátor hálózat tagjait. A rendezvényen részt vett az Autizmus Koordinációs Iroda is, amely a szülőképzésekkel kapcsolatban és a tevékenységek összehangolásában a támogatásáról biztosította az AOSZ hálózatait és a vidéki szervezeteket.

A zárórendezvény délelőttje a Siófoki Perczel Mór Gimnáziumban, az AOSZ hálózatainak – úgy, mint a mentorszülő hálózat, az animátor hálózat és a vidéki szervezetek hálózata – összekapcsolásáról és az együttműködések kiépítéséről szólt.

A délutáni előadássorozatot Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok Város alpolgármestere köszöntötte. A projektről a kormányzati oldal képviseletében Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa azt mondta: “Alapvető cél, hogy a fogyatékossággal élőket gondozók ne maradjanak magukra a nehézségeikkel, ezért a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely segíti az információhoz jutást”. Biztatta a helyi szervezeteket az együttműködésre és reményét fejezte ki abban, hogy a közös munka, amelyet a Fogyatékosügyi Tárcaközi Bizottságban, illetve az Országos Fogyatékosügyi Tanácsban végeznek, helyi szervezetek szintjén is megvalósulhat, közvetlenül reagálva a helyi problémákra.

Kővári Edit elnök a hálózati projektet bemutató kisfilm levetítését követően bemutatta a programot, és a közel két éves folyamatot, majd megnyitotta a kerekasztal beszélgetést, melyben Szekeres Pál miniszteri biztos, Csepregi András gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus, Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület vezetője, valamint az Autizmus Koordinációs Iroda képviseletében dr. Simó Judit és Horvát Krisztina vettek részt. A beszélgetést Szeleczki István szervezetfejlesztő moderálta.

Az aktívan résztvevő szülők, gyógypedagógusok és tagszervezeti vezetők hozzászólásai arról árulkodtak, hogy az érdekvédelmi tevékenység az egyes térségekben vegyes az autizmus területén, főként mert igen szerteágazó problémáról van szó, a kisgyermekkori diagnosztika területétől, a felnőttkori foglalkoztatásig.

Ezután Prekop Csilla, a Vadaskert Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia gyógypedagógusa osztotta meg tapasztalatait a TEACCH Központ konferenciájáról, “Életutak a diagnózistól a felnőtt korig Magyarországon és az Egyesült Államokban” címmel, az amerikai gyakorlatról az autizmussal élő felnőttek ellátásával, vizsgálataival, fejlesztésekkel, támogatásokkal az oktatással és foglalkoztatásukkal kapcsolatosan.

A záró konferencia közös, balatoni hajóúttal zárult a Siófok nevű akadálymentesen kialakított katamaránon, ahol az utolsó egy óra során a résztvevők a szorosabbra fűződő, tagszervezetek közötti kapcsolatok reményében közös tervekről, programokról is szót ejtettek.

Április 23-án egy közel két éves korszak lezárult az AOSZ életében, hogy a hálózati munkanapokon szerzett tapasztalatokból merítve, a résztvevő szervezetek aktív közreműködésével egy hatékonyabb érdekvédelmi tevékenység vegye kezdetét, régiónként Magyarországon, következő lépésként az AOSZ INFO-PONT-ok megalakulásával.

 

A rendezvényen készült fotók megtekinthető weboldalunk galériájában, IDE kattintva.