AAK-Módszertani Központ nyílt Debrecenben, Kaposváron és Szegeden

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) közleménye.

A MONTÁZS projekt keretében AAK-módszertani központ nyílt Debrecenben, Kaposváron és Szegeden, ahol komplex kommunikációs szükségletű személyek és családtagjaik, valamint a velük foglalkozó szakemberek számára nyújtanak módszertani szolgáltatást és támogatást. A szolgáltatás célja a komplex kommunikációs igényű emberek minél teljesebb társadalmi részvételének biztosítása.

Az augmentatív (helyettesítő) és alternatív kommunikáció – röviden AAK – azoknak a személyeknek nyújt segítséget, akik a beszéd és/vagy írásos kommunikáció átmeneti vagy végleges zavara miatt nem képesek kielégíteni valamennyi kommunikációs igényüket. Esetükben a kommunikációs nehézségek az AAK eszközeivel és módjaival enyhíthetők.

A MONTÁZS projekt keretében nyílt AAK-módszertani központokban kompetencia felmérés, AAK-fejlesztés és tanácsadás, térítésmentes eszközkölcsönzés és speciális kommunikációs segítő szolgáltatás zajlik. A speciális eszközök között megtalálhatók különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okoseszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök. Az AAK-módszertani központban dolgozó szakemberek feladata a speciális kommunikációs igény felmérése, egyénre szabott fejlesztés, tanácsadás, az eszközök kiválasztása, használatuk begyakorlása, a fejlesztés és támogatás folyamatos követése.

További információ az AAK-Módszertani Központokról és szolgáltatásaikról:

Bővebb információt a MONTÁZS projektről a www.fszk.hu/montazs-projekt/ oldalon olvashatnak.