A “Sorsfordító” című kisfilm premierje április 2-án lesz

A Sorsfordító kisfilm egy autista és egy mozgássérült kisfiú fiktív történetét meséli el. Klasszikus értelemben tehát nem számít oktatófilmnek, azonban szándékaink szerint egy érzékenyítő alkotás, ezért beszélgetésindítóként jó szívvel ajánljuk pedagógusoknak, szülőknek, és mindazoknak, akik szeretnék jobban érteni az autizmus spektrumzavarral vagy általában a fogyatékkal élőket.

Az ötletgazda egy három gyermeket nevelő családanya, Gömbösné Hideg Viktória, akinek egyik fia, Olivér autista. A család a mindennapok során azt tapasztalta, hogy az átlagemberek többsége nagyon keveset tud a tünetegyüttesről, hiszen az autizmus első ránézésre láthatatlan és érthetetlen a kívülállók számára. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki számára felfoghatóvá és átérezhetővé tegyük az autisztikus viselkedés mögött álló okokat, és kialakulhasson a társadalomban a valódi empátia és elfogadás.
Vikihez először egy maroknyi csapat, majd számos erkölcsi és szakmai támogató támogató csatlakozott. Üzenetünket többek között Molnár Piroska, Peller Anna, Szendi Szilvi színművészek, Kiss Tibor, a Quimby frontembere és Csernus Imre pszichiáter, és a NYLON GROUP színházi alkotócsoport is a magukénak vallják, a szakmai szervezetek közül pedig az Autisták Országos Szövetsége állt a kezdeményezésünk mellé.

A film a bemutatásától kezdve szabadon hozzáférhető, tehát ingyenesen megtekinthető, és korlátozás nélkül használható. Hosszú távú célunk, hogy szakmai szervezetekkel együttműködve eljuttassuk mindenhová, ahol segítheti a párbeszéd és a megértés kialakítását.

PREMIER: 2016. április 2.

Facebook oldalukon a további információk is láthatók.

Sorsfordító bemutató kép