A Janka Tanya idei évének beszámolója

Tagszervezetünk, a Tótvázsonyban tevékenykedő Janka Tanya éves beszámolóját olvashatják teljes terjedelmében, változtatás nélkül.

Éves beszámoló Hírlevél Janka Tanya
2015 december

Janka Tanya számára nagyon mozgalmas volt az elmúlt év.

A Janka Tanyán történt eseményekről Facebook oldalunkon is beszámoltunk, azonban akik nem olvasták volna szeretnénk az évet összefoglalni ebben a hírlevélben.

Janka Tanya felújítása a téli három hónapban történt. Hála Istennek az időjárás kedvezett, így a munkások gyorsan tudtak dolgozni.
Március végén vehettük át a kulcsot és Janka Tanya felújítása elkészült, így elkezdhettünk takarítani és berendezni az épületet.
Áprilisban sok önkéntes segített nekünk ezekben a munkákban. Lépésről lépésre, egye jobban formát kapott Janka Tanya és munkatársak is jelentkezni kezdtek. Megtörténtek a megismerkedő felvételi elbeszélgetések munkatársainkkal és szüleikkel, Janka Tanya bemutatása és több jótékonysági programot is szerveztünk Janka Tanya javára úgy mint például ruhavásár, az Alcsútdobozi Echo kórus jótékonysági koncertje és az Autizmus világnapját is megünnepeltük.
Május 2-án megtartottuk Janka Tanya projektbemutató ünnepségét.
Május 4-én végre,….. munkatársainkkal közösen megkezdhettük munkánkat.
Rögtön meg is kezdtük munkánkat: Hetente kétszer Tótvázsony két a játszóterén füvet nyírtunk, gazoltunk, a Hotel Bakony parkjában gazoltunk. Janka Tanyán kertészkedünk, képeslapokat, dísztárgyakat készítünk és árusítunk. Most, a tél beálltával, a kerti munkák kevésbé szükségesek, így több időnk van dísztárgyakat készíteni, amit eladhatunk. Munka mellett fordítunk időt a pihenésre is és az állatok gondozására is.
Az elmúlt hónapokban Janka Tanya minden a mȕködéshez szükséges engedélyt megkapott és havonta állami normatív támogatásban is részesül. Ennek nagyon örülünk.
Július 31-én volt Janka Tanya hivatalos megnyitó ünnepsége, amikor is munkatársainkkal közösen ültettünk egy almafát.
Janka Tanya nagyon sokat köszönhet az önkénteseknek és támogatóknak, adományozóknak, hogy eddig eljuthatott! Nélkülük nem sikerült volna a pályázati kivitelezés előfinanszírozása, a sok-sok berendezés, eszköz amit adományba kaptunk,…. köszönjük szépen mindenkinek aki bármely formában is segített Janka Tanyának!
Ami számunkra a legfontosabb, az a munkatársaink személyes fejlȍdése!
“Otthon ülős depresszív személyből jókedvȕ, lelkes, aktív, minden munkára nyitott személlyé váló”
“a közösségtől elszigetelődésből megnyílva meglátogatni Janka Tanyát és a munkatársakkal beszélgetni”
“Az étellel a kézben gyorsan elszaladva az asztaltól és a földön ülve evésből, folyamatosan megtanulni a munkatársakkal együtt az asztalnál étkezni, kirakózni és feladatokat végezni úgy mint pl.: talicskát tolni.”
“egy fantáziavilágba elzárkózva- mert a “felnőtt “ világot maga körül nem érti (…de igazából a felnőtt világ nem érti meg őt) – szép lassú folyamatban, megnyílni, egy közösséghez tartozni és munkafeladatokat végezni úgy mint például felmosni, ablakot pucolni, nyúlólat takarítani, gereblyézni, füvet nyírni stb.
Sok embernek ezek mindennapi, megszokott helyzetek. Munkatársainknak számára nagy kihívás. Nagyon büszkék vagyunk mindannyiójukra! Nagyon intenzív munkával, a maguk módján és tempójában igyekeznek a társadalomhoz tartozni.
Nagyon örülünk az elmúlt időszak eseményeinek, a kivitelezésnek.
A sok jó hír mellett szeretnénk megosztani nehézségeinket.
Tisztában vagyunk azzal, hogy Janka Tanyán igen magasra tesszük a mércét munkatársainknak.
Janka Tanya egy munkahely és nem csak napközi foglalkozást nyújtó intézet. Néha azt tapasztaljuk, hogy ez még furcsa Janka Tanya környezete számára. Vannak akik sajnálják munkatársainkat fogyatékosságuk miatt.
Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországon a beteg vagy fogyatékkal élő személyt sajnálja, de kiközösíti a társadalom. Mások döntenek, intézkednek helyettük, mi pedig úgy tartjuk, ha valaki valamit önállóan képes elvégezni, elintézni, azt végezze önállóan, (persze a háttérből mindig figyelünk és segítünk ha egyszer-egyszer nem sikerül) új készségeket, feladatokat tanítunk, hiszünk a személyes fejlődésben. Ha úgy látjuk, hogy valaki nem veszi komolyan, vagy nem látja a lehetőségeket úgy mint mi, az elkeserít minket.
November 4-én tartottunk egy témadélutánt Janka Tanyán. Az Autisták Országos Szövetségének tagjaival az Autizmusról beszélgettünk. Ezen az estén világossá vált számunkra, hogy mennyire gyerekcipőben jár az egészségügy ami e célcsoport támogatását illeti. Már vannak remek speciális lakóotthonok, foglalkoztatók, védett munkahelyek autista személyek számára, azonban az egész országra kivetítve még túl kevés és majdnem mindenütt teltház van, hosszú várólistával.
Eddigi tapasztalataink szerint sok intézménynél a célcsoport támogatása nagy mértékben gyógyszeres kezelésre irányul. Ha valaki “ viselkedési problémát” mutat akkor nyugtatót írnak fel neki. Még mindig vannak intézetek ahol nagy csoportokban élnek a fogyatékos személyek.
Mi is hallottuk, tapasztaltuk, de most a szülők is megerősítik azzal, hogy megosztják velünk milyen nehézségeik vannak. Sokszor kell küzdeniük, hogy gyermeküket megértség, a megfelelȍ speciális egészségügyi ellátást kapják gyermekük a kölönbözȍ egészségügyi intézményekben.
Az elmúlt években mégis sokat fejlődött a diagnosztika Magyarországon és már gyorsabban diagnosztizálják az autizmust és már gyermekkortól vannak lehetőségek speciális támogatást kapni a az autista értelmi fogyatékos gyermekeknek, szüleiknek és a családnak. Ezek a szülők aktívabbak és elfogadják a támogatást.
Meglátásunk szerint Janka Tanya foglalkoztatottjainak családtagjaik sok megpróbáltatáson mentek keresztül, ami megtanította őket kiállni önmagukért, családtagjukért. Sokszor kaptak elutasítást, negatív megnyilvánulást gyermekükkel kapcsolatban, ami megnehezíti számukra a nyitottságot valami új lehetőség felé. ….és egyszer csak itt van Janka Tanya…a lehetőségekből indulunk ki, a pozitív helyzetekre irányulunk és arra építünk, amit a szülőkkel is szívesen megosztunk, ami szokatlan lehet.
Itt a lehetőség Janka Tanyán, értelmes Napközi foglalkozásban részesülni. Több szempontból is fontos, hogy Janka Tanyát optimálisan használjuk, rendeltetése szerint; a személyes fejlődés és a csoporthoz tartozás mellett nagyon fontos, hogy a társadalomnak és a Magyar Államnak megmutassuk, hogy Janka Tanya és az ehhez hasonló foglalkoztatók hasznosak.
Ha azt látják, hogy Janka Tanya nem optimálisan van kihasználva rendeltetése szerint, akkor az Állam is mondhatja, hogy nincs ilyesfajta intézmények létrehozására, fejlesztésére szükség és nem nyújtanak támogatást.
Most, hogy itt van Janka Tanya, használatra készen, szeretnénk megmutatni magunkat a társadalomnak, és az államnak,…ami évek óta célunk…., kiállni az autista értelmi fogyatékos személyekért Magyarországon. De ezt csak munkatársaink családtagjaival összefogva tudjuk megtenni, azzal, hogy gyermeküket rendszeresen hozzák Janka Tanyára.
Itt a lehetőség,…összefogva, együttműködve tudunk munkálkodni a jobb egészségügyért.
Gyakran kérdezik tőlünk: miből tartja fenn magát Janka Tanya?
Erre választ adva összeírtuk miből áll össze Janka Tanya fenntarthatósága:
 Állami Normatíva: minden foglalkoztatott után normatív támogatást kap Janka Tanya ami a fenntarthatóságra lehet felhasználni. Ez kettȍnk pedagógus fizetését fedezi nagyjából.
 A Hotel Bakonyban segítünk gazolni, a Tótvázsonyi önkormányzatnak tartunk két játszóteret rendbe, két magán személynek is segítettünk kertet gondozni, a Janka Tanyán készített termékek eladdásából fefolyó összegeket a víz, villany gázszámlákat fedezzük.
 Adományok: az elmúlt évben is sokan adományoztak Janka Tanya javára. Van egy jó pár rendszeres szponzorunk is. Nagyon szépen köszönünk és szívesen fogadunk minden új szponzort és adományt. Az adományokból befolyt összegekbȍl fedezzük az összes kiadást amit a többi anyagi forrás nem fedez.
Janka Tanyát a következȍkben szeretnénk fejleszteni jövȍben: szeretnénk egy istálót, karámokkal, ahol 2 bárányt, 2 kecskét, 2 malacot és pár tyúkot fogunk tartani. A fȍépület és a jelenleg meglévȍ melléképületek fölé szeretnénk tetȍt húzatni, ami fedett, de kinti munkaterület lesz és esȍ esetén is tudnánk kint fát fȕrészelni. Szeretnénk egy 9 személyes kisbuszt. Ezek mind nagyméretű kiadások amikre gyűjtenünk kell.
December 23-tól 2016 január 4-ig karácsonyi szünetet tartunk.
December 28-án este 19.00 órakor Hollandiában, a Frion alapítvány Ijsselbolder Intézet nagytermében tartunk beszámolót a Holland szponzorok, önkéntesek és minden érdeklȍdȍ számára. 2016 január 22-én 14.00 órától 18.00 óráig jótékonysági használt ruhavásárt rendezünk Janka Tanyán.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Lehetőségekben gazdag Békés Boldog Új Évet Kívánunk mindenkinek!

Üdvözlettel,
Farkas, Dóra, Dávid, Diánna, Attila, Adrienne, Patricía, Kati és Janneke

www.Janka-tanya.eu
janka-tanya@hotmail.com
https://www.facebook.com/Janka-Tanya-470110966357042/