Az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek ellátási körülményeivel kapcsolatban közölt jelentést az Ombudsman

Az Alapvető Jogok Biztosa, dr. Kozma Ákos AJB-816/2021 számú jelentésében foglalta össze a Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékos Személyek Otthonában az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek ellátási körülményei kapcsán végzett vizsgálatának eredményeit.

A feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében az ombudsman ajánlásokat fogalmazott meg az emberi erőforrások miniszteréhez, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) megyei igazgatójához, az Intézmény, valamint a gyámhatóság vezetőjéhez címezve, valamint felkérte a minisztert, hogy az érintett szakmai szervezetek bevonásával kezdeményezze egy speciális szakértői csoport felállítását az autizmus spektrumzavar miatt speciális ellátást igénylő gyermekek részére bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmények kialakítása érdekében.

Szövetségünk levélben arra kérte Prof. Dr. Kásler Miklóst,
az emberi erőforrások miniszterét, hogy az Autisták Országos Szövetségét, mint a kormány stratégiai partnerét, az Országos Autizmus Stratégia koordinációját ellátó szereplőjét, valamint szakmai stratégiai partnereinket kérje fel a speciális szakértői csoport feladatainak ellátására és minden, a jelentés kapcsán létrehozandó együttműködésbe.

A levél a linkre kattintva olvasható.

A jelentés teljes terjedelmében ITT olvasható.