A “Fókuszban a támogatott lakhatás” szakmai nap előadója volt az AOSZ is

Meghívást kaptunk a segesdi Gondviselés Integrált Szociális Intézmény Fókuszban a támogatott lakhatás című szakmai napjára, ahol Kővári Edit, az AOSZ elnöke is előadást tartott. A rendezvényre Rumi Edina és Kovácsné Arany Virág szombathelyi és nagykanizsai AOSZ Info-Pont munkatárs is elkísérte, hogy a térségben kiépített szakmai kapcsolataikat megerősítsék.
A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte. Több mint 80-an vettek részt rajta, ami azt jelenti, hogy sokan megértették: a fogyatékkal élő emberek lakhatását minél hamarabb meg kell oldani.
Kővári Edit előadásában felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy folyamatosan nő az igény autista társaink ellátására, a rendszernek fel kell készülnie fogadásukra. Az AOSZ szakmai együttműködéséről biztosította a megjelenteket, és örömét fejezte ki a szociális szférával történő együttműködés lehetőségéért.
Az előadások után bemutatkoztak a támogatott lakhatás házak, majd lehetőségünk nyílt személyesen is meglátogatni a Boróka ház lakóit, akik nagy örömmel fogadtak, saját készítésű pogácsával és bodzaszörppel kínáltak meg bennünket. Megnéztük a Szolgáltatóközpont épületét is, ahol a fejlesztő foglalkozások zajlanak.
Utána Nemes Zita intézményvezetővel és Czimbalekné Tigyi Andrea szakmai vezetővel beszélgettünk az autizmus szempontú akadálymentesítés szükségességéről, hiszen egyre több autizmusban érintett személyt látnak el.
Az Autisták Országos Szövetsége kiemelt feladatnak tartja a szociális intézményekben élő autista társaink érdekeinek képviseletét. Egyre több erőforrással támogatjuk a szociális ellátórendszer fejlődését, ezen belül nagy hangsúlyt fektetünk az intézmények vezetőinek és dolgozóinak autizmus szempontú képzésére. Annak érdekében, hogy a bentlakást nyújtó intézményekben az autizmussal kapcsolatos ismeretek bővüljenek, az autizmus-specifikus ellátás fejlődjön, együttműködünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, így biztosítva, hogy a magasabb támogatási igényű autista felnőttek is megfelelő ellátásban részesülhessenek.