A DATA fejlesztésére pályázunk

Ebben az évben az AOSZ a DATA programmal pályázott a SozialMarie díjra. A DATA (Digitális Autonómia-Támogatás az Autizmus spektrumon) szoftverrendszer a kiírás minden kritériumának megfelel. A zsűri eredményhirdetésére májusig várni kell, de a közönségdíjra bárki szavazhat, akinek fontos az autista személyek jólléte, társadalmi befogadása.

A SozialMarie egy osztrák magánalapítvány társadalmi innovációs díja, amely minden évben 15 kiemelkedő projektet tüntet ki, amelyeket pályázat útján választanak ki. Az alapítvány első pályázati felhívása 2004-ben volt, a díjakat 2005-ben adták át: a SozialMarie Európa első társadalmi innovációs díja lett. Az 55 000 euró összértékű díjon túl az alapítvány nyilvánosságot biztosított és biztosít a közép-kelet-európai társadalmi innovációknak.

2022-ben hét magyar pályázó szállt ringbe. Az előválogató zsűri tagjai a beérkezett pályázatokból 34-et választott ki, majd ezt tovább szűrték, és végül 15 pályázóból került ki az első három díjazott, a többiek 2-2 000 eurót kaptak. A díjazottak közé három magyar pályamű is bekerült. A pályázat menetéről, a bírálat szempontjairól, a korábbi nyertesekről a SozialMarie honlapja ad tájékoztatást.

A 2023-as évi pályázatra tavaly novemberben írták ki a pályázatot, amely idén január végén zárult le. A kiírók ezekből az országokból várták a kipróbált, bevált, hatékony társadalmi innovációkat: Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország. 

Az AOSZ is benyújtotta pályázatát: a már sikeres és kipróbált DATA projekttel indult, amely  a kiírás minden kritériumának megfelel. A szoftverrendszert egyre többen használják, felismerve, hogy megkönnyíti az autista személy és az egész család életét. A cél az, hogy ezt a közintézmények is felismerjék, és használják a DATA-t. 

A zsüri által megítélt díjakon kívül a közönség, azaz ti is szavazhattok. A legtöbb szavazatot kapott projekt nyeri el a közönség díjat és vele 10 000 eurót. Számítunk az AOSZ tagszervezeteinek és a hozzájuk kapcsolódó közösségek szavazata mellett a DATA-t sikerrel használó gyógypedagógusok, szülők, szakemberek támogatására, akiknek fontos az autista személyek jólléte, társadalmi integrációja.  

Fontos számunkra, hogy a DATA-t tovább fejleszthessük, egyre több felhasználóhoz és intézményhez eljuttatva azt, ezért minden lehetőséget örömmel fogadunk, ami segíti e cél elérését. Figyeljétek a SozialMarie honlapját, az aosz.hu híreit, az AOSZ hírlevelét, ahol elolvashatják a pályázattal kapcsolatos híreket.  

Az ünnepélyes díjkiosztó 2023. május 1-jén lesz Bécsben. Az első három nyertest 15 000, 10 000 és 5000 euróval jutalmazzák, a többi 12 pályázó projektenként 2-2000 euró elismerést kap.

Forrás: Esőember XVII. évfolyam 1. szám, Ferenczy Ágnes