A civil szervezeteket köszöntötték levélben a Civilek Napján

Huszadik alkalommal ünnepelhették a Civilek Napját február 1-jén a civil szervezetek. Odaadó és önzetlen munkájukért levélben fejezte ki köszönetét Dr. Csizmadia László a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsának elnöke, Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint Fülöp Attila az EMMI helyettes államtitkára.

“A civilek napján üdvözöljük azt a több mint 60 ezer civil szervezetet, melynek nagy többsége polgári kezdeményezésre azért jött létre, hogy az élet egy-egy területén erősítse a közösséget. Ők azok, akik időseket, családokat, fogyatékossággal élőket segítenek, kulturális, hagyományőrző és sportprogramokat szerveznek, részt vállalnak a tehetséggondozásban, az iskolai közösségi szolgálat kapcsán megismertetik a fiatalokat a másokért végzett munka jóleső érzésével vagy éppen tanácsaikkal segítenek abban, hogy kevesebb legyen az adminisztráció és hatékonyabb a segítség. Ők azok, akik szabadidejükben dolgoznak másokért”- írják levelükben az illetékes hivatalok képviselői.

Magyarországon és a világ valamennyi fejlett demokráciájában, jelentős szerepe van a civil társadalomnak az élet egyes területeinek alakításában. Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg a Civilek Napjának, az eseményről elsőként 1998-ban emlékeztek meg. Az általános elmélet szerint jól és tisztességesen működik az a társadalom, amelyben civil szervezetek tevékenykednek, ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Felelősségvállalásuk, társadalmi munkájuk, jelenlétük teheti jobbá az élet számos területét.

2011-ben, az ún. Civil törvény hatályba lépése lehetőséget biztosított arra, hogy átlátható, és a korábbinál egyszerűbb legyen a civil szervezetek működése, a Nemzeti Együttműködési Alap pedig 2012 óta évről-évre támogatást biztosít a hazai és a határon túli magyar egyesületeknek és alapítványoknak. Kiemelt célja a civil szféra helyzetbe hozása és a szervezetek társadalomformáló és szolgáló munkájának támogatása.

A kormányzat képviselői levelükben kifejezték megbecsülésüket, hogy a civil kezdeményezések nem csak tehermentesítik az államapparátust, de a helyiek érdekében és a helyiek igényei szerint végzik tevékenységüket, legyen szó magánszemélyről vagy civil szervezetről, akik munkájukkal az emberek, kisebb és nagyobb közösségek javát szolgálják.