Felhívás jó gyakorlat megosztására

Tisztelt Szülők!

A vészhelyzet, a digitális oktatási rend bevezetése sok autizmussal élő gyermeket, fiatalt nevelő család életét változtatta meg gyökeresen. Sok olyan problémát kellett megoldani, amire eddig nem volt példa, nem voltak jó gyakorlatok.

Ezek a megoldások ideális esetben az online dolgozó pedagógusokkal, vagy a távolról segítő szociális szakemberekkel együttműködve születtek, akik segítséget nyújtottak a családoknak – kialakítva ezzel az együttműködés, a közös munka új, valószínűleg a vírushelyzet elmúltával is jól alkalmazható kereteit, módszereit.

Vannak azonban olyan családok, ahol a szülők – az autizmus ellátás területi egyenlőtlenségei, az ellátási nehézségek, hiányosságok miatt – nem támaszkodhattak a bizalmukat élvező szakemberekre, magukra maradtak ebben a minden eddiginél több kihívást tartogató helyzetben.

Az AOSZ célja kezdettől az, hogy a szakemberek széles körének bevonásával konkrét, a gyakorlatban alkalmazható segítséget nyújtson minden család, autizmussal élő gyermek, fiatal, felnőtt számára.

A munka részeként szeretnénk összegyűjteni azokat a jó gyakorlatokat, amelyek akár hosszú távon is használhatók az autizmussal élő gyermekek, fiatalok otthoni ellátásában. Ennek érdekében kérjük, hogy a mellékelt sablon alapján írják le azokat az ötleteket, módszereket, eljárásokat, amelyek segítettek a nehézségek leküzdésében. A leírásokat rendszerezzük, majd az Élet-Mód kiadvány részeként mindenki számára elérhetővé tesszük.

Tisztelettel kérjük szánjatok egy kis időt a sablon kitöltésére, csatlakozzatok ehhez a fontos és hasznos kezdeményezéshez, amellyel az autizmussal élő gyermekeket, fiatalokat és családjaikat közösen, hasznos gyakorlati segítséghez juttathatjuk!

A jó gyakorlatok természetesen név nélkül, anonim módon kerülnek közzétételre, a közzétevő – ha csak nem kéri, hogy nevét említsük meg – ismeretlen marad mindenki számára.
Ha esetleg vannak olyan fotók – pl. az eszközökről, munkafolyamatokról – amelyek segítenek a jó gyakorlat megértésében, azokat is szívesen vesszük! Természetesen a személyiségi jogok tiszteletben tartása érdekében gyermek, fiatal felismerhető módon ne látszódjon a képen!

Kérjük az alábbi sablont a lobby@esoember.hu címre küldjétek meg nekünk.

Letölthető mellékletek:

  1. Élet-Mód füzet
  2. Élet-Mód Jó gyakorlat sablon