61 magyar résztvevő utazik a XI Autism-Europe International Congress-re Edinburgh-be

 

Szeptember 16-a és 18-a között rendezik meg Edinburgh-ban (Skócia) az XI Autism-Europe International Congress / XI. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszust.
Az Autisták Országos Szövetsége az az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával, valamint az Abigél Közhasznú Egyesület és az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány – támogatásával idén mindösszesen 61 főt delegál a nemzetközi rendezvényre. A kongresszuson való részvétel támogatására kiírt pályázatokon az autizmus területén dolgozó szakemberek, autista fiatalok és autista gyermeket nevelő szülők vehetnek részt.

Az Autisták Országos Szövetsége az Abigél Közhasznú Egyesület és az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány felkérésére pályázatot hirdetett 2016 márciusában a XI Autism-Europe International Congress magyar résztvevőinek támogatása érdekében. A salgótarjáni Abigél Közhasznú Egyesület – a Nemzeti Együttműködési Alap finanszírozásában – 20 fő szakember, az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány 4 fő (3 autista fiatal, 1 fő autista gyermeket nevelő szülő) utazását támogatta.
A nyertesek skóciai utazását a szervezetek az AOSZ-szal együttműködésben mindösszesen 3 millió 600 ezer forint összegben támogatták.

Az Autisták Országos Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával idén júliusban 9 millió forintos pályázatot írt ki az utazási- és szállásköltségek, valamint a XI Autism-Europe International Congress-en történő részvétel regisztrációs díjának finanszírozására. A pályázati összegből az AOSZ végül 37 fő rendezvényen való részvételét támogatja, amelyből 24-en a magyarországi autizmus-kutatás és fejlesztés területéről résztvevő szakemberek, 11 fő a civil szervezetek által delegált résztvevő és két autizmusban érintett fiatal felnőtt.

Az beadott pályázatok eredményeinek elbírálásakor szempont volt a XI Autism-Europe International Congress-en való részvétel célja, az autizmus tudományterületén végzett szakmai munkavégzés és az autista személyek ellátásában szerzett tapasztalat igazolása. A pályázók vállalták a nemzetközi rendezvényen megszerzett tudás átadását egy későbbiekben megrendezésre kerülő szakmai rendezvényen, akár szakemberként, akár civil szervezet delegáltjaként.

 AE Congress 2016