2019. 01. 14. – Újabb érdekvédelmi siker: bővült a NŐK40-et kedvezményesen igénybe vevők köre, most már a fogyatékos gyermekükkel GYES-en volt anyukák is könnyebben igénybe vehetik a korkedvezményes nyugdíjat!

Évek óta zajló érdekvédelmi küzdelem zárult sikerrel a közelmúltban: december 28-án megjelent a Magyar Közlönyben  az a módosítás, amely a fogyatékos gyermeküket 10 évig GYES-en nevelő nők számára is lehetővé teszi 2019. január 1-jétől, hogy 30 év ténylegesen ledolgozott időt követően igénybe vegyék a NŐK40-es nyugdíjkedvezményt. (az amely után legyen vastagbetűs)

Ez azt jelenti, hogy a Kúria Mfv.10.594/2016/4.számú döntésre hivatkozva sikerült megváltoztatni azt a korábbi, helytelen kormányhivatali jogértelmezési gyakorlatot, amely szerint 30 évnyi kereső tevékenység igazolása csak annak volt elegendő a korkedvezményes nyugdíjba menetelhez, aki fogyatékos gyermekére figyelemmel ápolási díjon és/vagy ellátás (GYES) nélküli fizetés nélküli szabadságon volt 10 évig. Vagyis a 10 éves koráig GYES mellett ápolt fogyatékos gyermek anyjától 32 év kereső tevékenységgel töltött időt követeltek meg, egészen mostanáig.

A jogszabály pontosítása tehát egyértelművé tette a jogértelmezést, ám a Kúria döntésére való utalás azért fontos, mert sok, korábban elutasított édesanya számára is megnyithatja a lehetőséget az igénye újbóli beadására és kedvező elbírálására, függetlenül attól, hogy a jogszabályszöveg csak 2019. január 1-jétől hatályos.

Az érdemi előrelépést jelentő változás az Autista Gyermekekért Egyesület elnöke, Szabó Klára és az AOSZ Jogsegélyszolgálat munkatársa, dr. Kálozi Mirjam több éves, kitartó közreműködésével jöhetett létre – köszönjük munkájukat!