Ezt az almenüpontot azzal a céllal hoztuk létre, hogy a pályázat egészével kapcsolatban átfogó, ám könnyen és gyorsan áttekinthető tájékoztatást nyújtsunk; kérdés-válaszok formájában.

 

Mit jelent a projekt címe, a “VIDÉKI TAGSZERVEZETEK ORSZÁGOS HÁLÓZATOSODÁSÁT SEGÍTŐ MODELL ÉRTÉKŰ SZERVEZET- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM AZ AOSZ-NÁL”?

Ez azt jelenti, hogy a különböző vidéki városokban és településeken működő AOSZ-tagszervezetek és az AOSZ-iroda hálózatba kapcsolódik, és közösen fognak a jövőben dolgozni. A modell-értékű azt jelenti, hogy eddig ilyen nem volt az AOSZ több mint 25 éves történetében. Hasonló kezdeményezés volt, Esőernyő Hálózat címen, ám az nem járt sikerrel.
A szervezet- és közösségfejlesztő szavak a jelenlegi projekt esetében azt jelentik, hogy a különböző településeken működő, autizmussal élőkért dolgozó civil szervezetek, alapítványok eltérő fejlettségi szinten vannak, ezért szükséges a fejlesztésük. A modern, professzinális működés eredményeként pedig az autizmussal élők és családjaik közössége országos szinten tud fejlődni – elérhető szolgáltatások, érdekvédelem, képzések stb. terén.

 

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Milyen hétköznapi példákkal lehet a fentieket alátámasztani?

A hálózatszerű működés azt jelenti, hogy pl. Békéscsabán, ahol mondjuk sok tapasztalat gyűlt össze a szülő képzések terén, átadható, illetve megtanítható az egy mondjuk Pécsett újonnan alakuló civil szervezet számára. Ha a 25 év tapasztalata összegyűjthető és az értékes és megosztható, akkor miért ne segítsük azokat, akik most kezdenek bele? Ezzel megkönnyíthetjük az alakuló civilek munkáját, ezen keresztül pedig hozzájárulhatunk az ottani autizmussal élők segítségéhez is.
Egy másik elképzelt példa: egy észak-magyarországi kis településen a sajtó élénken foglalkozik azzal, hogy a helyi iskola egyik osztályában a szülők közösen tiltakoznak egy „furcsa gyerek” ellen, mivel zavarja a gyerekeiket a tanulásban és megbontja az osztályrendet. Ez a hír eljut a legközelebbi AOSZ-tagszervezethez is, aki „riadóztatja” a hálózatot. Ennek eredményeként, az országos hálózatot működtető AOSZ naprakész adatokkal tudja meggyőzni a helyi iskola fenntartót, hogy ne hagyja elfajulni a történéseket, a szülőknek lehet tartani érzékenyítő programokat (amiben sok tagszervezet már több éves gyakorlatot és tapasztalatot szerzett), a helyi döntéshozók felé az AOSZ az egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezetként tud fellépni, a szülők közössége pedig ki tud állni és támogatni tudja a „bajba jutott” családot. Mindezt pár nap alatt, nem pedig hosszú hónapok múlva. Ez persze csak gondolatban van így most, ez az elképzelt eredménye a hálózatfejlesztési projektnek.

 

A hálózatosodás mennyiben szól bele egy adott civil szervezet, alapítvány (tagszervezet) önállóságába?

Semennyire. A hálózatosodás keretében egyáltalán nem csorbul a tagszervezetek önállósága és önrendelkezése, nem szólunk bele az irányításba.

 

De mi erre a garancia és miért jó a tagszervezetnek?

A garancia az, hogy az AOSZ külön szerződésben rögzíti az együttműködés részleteit. Emellett az is garanciát jelent, hogy a hálózatosodás nem hatalomátvételről szól, hanem szervezetfejlesztésről és hálózatosodásban történő együttműködésről. Az pedig jó a tagszervezeteknek, ha fejlődnek.

 

Sokszor hangzik el a szervezetfejlesztés. Mit jelent pontosan?

A Wikipédia ezt írja: „Olyan fejlesztési tevékenység, amelynek a célja egy szervezet fejlődésének elősegítése, túlélési esélyeinek növelése. A szervezetfejlesztés fogalma az Organization Development (röviden: OD) angolszász kifejezésből származik. Sokféle módszertan tartozik ez alá a gyűjtő fogalom alá.„
Akit a további szakmai részletek is érdekelnek itt tud művelődni a témában: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szervezetfejleszt%C3%A9s

 

Miért 2 éves a projekt?

Ezt nem mi döntöttük el, hanem a pályázati kiírásoknak megfelelően az AOSZ a pályázatával ebben a kategóriába fért bele. Az NCTA közepes pályázatán összesen 47 pályázat nyert, ezek között van az AOSZ-é is.

 

Miért éppen most adták be a pályázatot és miért éppen most kell hálózatosodni?

Az AOSZ elnöksége már megalakulásakor a zászlajára tűzte azt, hogy szükséges a vidéki tagszervezteket hálózatba szervezni, mert csak így lehetnek hatékonyak, megfelelő minőségűek és színvonalúak az autizmussal élőknek nyújtott szolgáltatások, valamint az érdekvédelem és más az AOSZ által végzett munka. Az, hogy az NCTA éppen ősszel írt ki ilyen pályázatot, pusztán szerencsés időzítés.

 

És ha ez mind nincs, akkor mi van?

Az AOSZ 2013. májusában megválasztott elnöksége pályázat nélkül is erre az útra lépett volna, mert változtatni akar az eddigieken. Hogy mik ezek? Részletesen le van írva a pályázati anyagban, amely itt olvasható: http://aosz.hu/halozatosodas-projekt-a-ncta-tamogatasaval/projekt-ismerteto/a-projekt-bemutatasa/

 

Mindehhez hogyan kapcsolódik az új szervezeti stratégia, amit szintén mindig a pályázattal együtt emlegetnek?

Az új szervezeti stratégia valóban szinte állandóan együtt szerepel a norvég pályázattal, ám nem véletlenül: a jelenlegi pályázat és az új szervezeti stratégia tulajdonképpen fedi egymást, azaz kvázi ugyanarról szól. Az új szervezeti stratégia arra keresi a megoldást, hogy ne csak egy szűk réteg érezze a „törődést” és a munkát, hanem mindenki – Budapest és vidék, tagszervezet és egyéni tag, kisgyermekes és nagy gyermekes családok, érintett társaink is egyformán.
Ha végiggondoljuk, akkor a fentieket tökéletesen kiegészíti a hálózatosodási és szervezetfejlesztési pályázat.

 

A pályázattal 21 millió forintot nyert az AOSZ. Mennyit kapnak ebből a tagok és tagszervezetek?

Ezt a pénzt az AOSZ nem azért kapta, hogy szétossza a tagok és tagszervezetek között. Ez nem adomány. A pénzből 2 éven át fizetjük a 7 fős projekt team munkabérét, valamint a fejlesztés során felmerülő költségeket is ebből fedezzük.

 

Honnan értesülhetek a projekt megvalósulásáról, eredményeiről?

Valamennyi kommunikációs csatornán tájékoztatjuk tagjainkat. Az Esőemberben, a hírlevélben, de voltak és lesznek rendezvények is. Emellett a Facebookon is posztolunk ezzel kapcsolatos híreket, de a projektet bemutató aloldalon is megtalálható minden részlet.
Mindezek mellett, ha valamilyen kérdés merülne fel a pályázattal kapcsolatosan, akkor a szervezetfejlesztes@esoember.hu email címre is várjuk a leveleket.