Kecskemét 2017

A kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület beszámolója helyett az alábbi cikket küldte el:

Kékben futottak az autizmussal élőkért   Petőfi Népe – www.baon.hu   2017. április 2. 18:08 H. I.
“A kék szín dominált vasárnap délután Kecskemét főterén, ahol harmadszor rendeztek közös örömfutást, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre.
2007-ben az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, amely tízmilliókat érint a Földön. Ezen a napon egyre több városban kék színbe borulnak a legfontosabb középületek. Kecskeméten sincs ez másként, ahol a városháza kap vasárnap estére különleges megvilágítást.
Egyébként is a kék volt a meghatározó a világnap alkalmából a főtéren: az Autista Gyermekekért Egyesület (AGYE) által rendezett Futni-kék! megmozdulásra a legtöbben ilyen színű öltözetben érkeztek. Aki pedig mégsem, egy gyors regisztrációt követően átvehette a szervezőktől az örömfutás védjegyévé vált kék fejpántot. Ez nem egy hétköznapi sportkellék, hiszen a csömöri rehabilitációs központ fogyatékkal élő lakói készítették kifejezetten a kecskeméti rendezvényre.
Már jóval a rajt előtt rengetegen gyülekeztek a főtéren: nemcsak autista gyerekek, fiatalok jöttek el szüleikkel, hanem a kecskeméti Autizmus Centrum és más speciális intézmények szakemberei, pedagógusai, szurkolók és önkéntesek, sőt ismét kifejezték szolidaritásukat a nemes kezdeményezéssel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái is egy kisebbfajta különítménnyel, Grécs György törzsfőnök vezetésével. És persze szívesen vették a futáshoz hirtelen kedvet kapó járókelők csatlakozását is. Mint Szabó Klárától, az egyesület elnökétől – és egyben egy 28 éves autista „nagykisfiú” anyukájától – megtudtuk, a nagy találkozásra hetek óta izgatottan készültek a centrum tanulói, több száz kék zászlócskát gyártottak.
A jó hangulatú, a katonák által vezényelt közös bemelegítés után következhetett a futás a Vasútkertig és vissza. Természetesen nem az időeredmény volt a fontos, hanem az együttlét, és maga a részvétel. Nem mellesleg, aki figyelt, a gyülekező alatt elhangzott miniinterjúk révén többet megtudhatott az autizmusról.
Volt még egy cél a figyelemfelhívás mellett: az osztogatott naptárakon, kártyákon az egyesület adószáma is szerepelt. Szabó Klára nem titkolta, bíznak abban, hogy a szelíd utalás hatására sokan felajánlják adójuk 1 százalékát az AGYE-nek. Nagy szükségük van erre, mert a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain elnyerhető évi körülbelül 1 millió forinton felül más biztos bevételi forrásuk nincs. Az egyesületnél mindenki önkéntesként dolgozik, még az elnök is.
– Hogy a társadalom miként viszonyul az autizmushoz, az autistákhoz? Nekem pozitív tapasztalataim vannak. Húsz éve még visszakérdeztek: artistáknak szervezünk programot? Mára azért belekerült a köztudatba, hogy ez egy furcsa állapot, ami nem könnyen kezelhető. Szerintem türelmesebbek az emberek, aki pedig nem türelmes egy autistával, az mással sem az – vélekedik Szabó Klára.
Az Autista Gyermekekért Egyesület elnöke szerint példaértékű, amit Kecskemét elért az autizmus társadalmi elfogadtatása terén.
– Rengeteg minden vár még megoldásra, de nagyon örülünk, hogy itt épül meg az ország első önkormányzati fenntartású nappali ellátó intézménye felnőtt autisták számára – mondta Szabó Klára.”

Forrás: www.baon.hu

AUTIZMUS VILÁGNAPJA – 2017. Kecskemét
Autista Gyermekekért Egyesület
Sajtómegjelenések linkjei:

Hírös.hu
2017. március 25.

Kecskemét Online
2017. március 25.

M1
(Élő közvetítés a “Futni-kék!” startjáról)
2017. április 2.

Baon.hu
2017. április 2.
(A témához kapcsolódó második kép jobb alsó sarkában nyílik a Baon.hu képgalériája az eseményről!)

Hírös.hu
2017. április 2.
(A cikk első képének jobb alsó sarkában lévő Galéria feliratra kattintva további 42 kép bukkan elő, és egy videót is tartalmaz a tudósítás!)

Kecskemét Online
2017. április 2.

Kecskeméti Televízió
Hírös Hírek
2017. április 3. (9:48-12:15)

És a ♥ ünknek legkedvesebb: Kapócs Győző gyógypedagógus (kecskeméti Autizmus Centrum) jó hangulatú, zenés videója!
https://youtu.be/b0aG2Mr2mFE

« vissza a galériához