2019.05.09. – Egyeztetés az Alapvető Jogok Biztosával GYOD-ügyben

Levélben tájékoztatta az AOSZ Székely Lászlót, az Alapvető Jogok Biztosát (AJBH) a Gyermekek Otthongondozási Díjának (GYOD) bevezetésével kapcsolatos szakmai álláspontjáról. Az AJBH korábban írásban kért tájékoztatást az AOSZ-tól az GYOD ügyében hozzá beérkezett észrevételek jogosságával összefüggésben.

Válaszában az AOSZ részletesen ismertette az intézkedés bevezetésének körülményeit, bemutatta a szakmai egyeztetések alkalmával felmerült problémákat, valamint kitért a GYOD-dal kapcsolatban az érintettekben felmerült kritikákra és félelmekre is.
Az AOSZ tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosát a témában indított online felmérése eredményeiről, az AOSZ és az Autizmus Alapítvány együttműködésének eredményekét létrejött szakmai javaslatokról és a közelmúltban megjelent közérthetű nyelvezetű GYOD tájékoztató anyagról is.

Emellett beszámoltunk az EMMI-vel történt többkörös egyeztetés során kialakult konszenzusos álláspontról, amely alapján várhatóan a közeljövőben a jelenlegi szabályozás úgy módosulhat, amely jobban megjeleníti az autizmussal együtt járó élethelyzeteket is.