“Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.”

Martin Luther King

Az 1988-as esztendő igazán fontos év volt számunkra, hiszen a szakmai előkészítést követően az Autizmus Kutatócsoport, más szakértők és érintett szülők közreműködésével megalakulhatott az AOSZ elődje, az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete. A hivatalos bejegyzést követően útjára indult az autista emberek magyarországi érdekképviselete, aminek eredményeként az AOSZ mára országos, közel 100 tagszervezetet tömörítő szervezetté fejlődhetett.

1988-ban két szakember, dr. Balázs Anna és Prekop Csilla közreműködésével megkezdi munkáját az Autizmus Kutatócsoport, amelynek célja a magyarországi autista emberek és családjuk modern orvosi, gyógypedagógiai és szociális gondozását elősegítse, továbbá támogatást és szakmai segítséget nyújtson a lakóhelyhez közeli ellátást biztosító intézményhálózat kialakulásához.

 

1988. december 17-én tartja alakuló ülését az Autisták Érdekvédelmi Egyesülete. Alapítók: Autizmus Kutatócsoport, szülők (Szöllőssy Ágnes, Löffler András és Löfflerné Orbán Györgyi, Bollmann Györgyi), továbbá gyógypedagógusok, orvosok, pszichológusok.

 

az AÉE 1988. 12. 17-én elfogadott alapszabálya 

 

1989. február 23-án veszi nyilvántartásba a 29. sorszám alatt az Autisták Érdekvédelmi Egyesületét társadalmi szervezetként a Fővárosi Bíróság. 

 

 

Ebben az évben formálisan is létrejön az Autisták Háza Alapítvány dr. Gerő Zsuzsa és dr. Weiss Mária kezdeményezésére.

Ugyanebben az esztendőben alakul meg az Autizmus Alapítvány abból a célból, hogy az Autizmus Kutatócsoport munkájához szükséges anyagi eszközöket megteremtse. Az alapítvány működteti a szakmai könyvek kiadásával foglalkozó KAPOCS Könyvkiadót.