Köszönjük Mindenkinek, hogy megosztotta az Autizmus Világnappal kapcsolatos emlékeit! Kattintsatok IDE és nézzétek meg sz összefoglaló oldalt!

Az AOSZ elnökének autizmus világnapi gondolatai

2020 tavaszára mindig emlékezni fogunk. A koronavírus járvány okozta élethelyzetet átélni nehéz, autizmussal átgondolni, átélni sokkal nehezebb. Nehéz autista gyermekeinknek, társainknak, és nehéz nekünk szülőknek, családtagoknak. Félteni autista szeretteinket, és félni az esetleges megbetegedésüktől, kezelésüktől – sosem hittem volna, hogy egy ilyen járvány keretében átélem. Félni attól, hogy mi lesz velük, ha mi betegszünk meg, akik a biztonságot, állandóságot jelentjük, teremtjük meg – bárcsak sose élnénk át! Megérteni és megértetni, hogy az idős családtagokra vigyázni kell, a barátokkal nem találkozhatunk, ezért hónapokra eltűnnek az életűnkből, semmit sem tesz könnyebbé.

Hasonlóak az érzéseink, mert hasonló az életünk, ezért értjük egymást. Egy közösség vagyunk, egymásra támaszkodva könnyebb lehet mindez. Összefogva többet tudunk elérni szeretteinkért, akiket ma nagyon féltünk. Összefogva könnyebb átélni félelmeinket és kiállni a számunkra fontos dolgokért, ebben a kiszolgáltatott helyzetben. Nekem könnyebb! Emlékezzünk majd úgy a 2020. évi autizmus világnapra, hogy együtt voltunk, egymásért, mert megmutattuk az online csatornákon, hogy

"A teljes értékű létezés joga mindenkié! A Szabadság-szobor ÉRTÜNK kék.

Tegyünk együtt, egymásért!"

 

Hogyan csatlakozhatsz?

  • Oszd meg a fenti szöveggel ellátott videónkat, ami innen letölthető.
  • Használd facebookon profilkédenél a #AOSZotthonmaradok keretét (Profilkép beállításnál a "Keret beállítása" lehetőségre kell kattintani, majd a keresőbe beírni a #AOSZotthonmaradok szöveget)
  • Állítsd be facebookodon a kéken ragyogó Szabadság-szobor képét! Ide kattintva letölthető
  • Viselj valami kéket! Készíts magadról egy fényképet!
  • Kérd meg a rokonaidat, ismerőseidet, barátaidat, munkatársaidat, hogy viseljenek kék színű ruhát.
  • Posztold magad valamelyik közösségi oldalra, amint épp valami kéket viselsz!

 

Az Autisták Országos Szövetsége, idén is csatlakozik a Ragyogj Kéken Kampányhoz! Április 2-án ötödik alkalommal is a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot világítjuk kékre.

 

Idén a világnap kicsit más lesz, mint eddig. Nem buzdítunk Titeket arra, hogy tömeges rendezvényre látogassatok, hiszen most 2020. tavaszán az a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fejezzük ki, hogy fontosak nekünk autista társaink. Idén még jobban szükségünk van egymásra, és az összefogásra, kampányoljunk közösen!

 

Mi az a Ragyogj Kéken Kampány (RKK)?

2007 december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

A teljes értékű létezés joga mindenkié! A Szabadság-szobor ÉRTÜNK kék.
Tegyünk együtt, egymásért!

Idén világnapi programok helyett arra kértünk Benneteket, hogy inkább maradjatok otthon és kikapcsolódásként hallgassatok zenét.

Miben tudsz segíteni?

További információk:

Partnereink

Rólunk

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több, mint harminc éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjainak érdekvédelmének, és 94 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát.