Segítő kutyák az autisták szolgálatában – miniszteri intézkedést kér az ombudsman a szabályozásra

A belügyminiszter és az emberi erőforrás miniszterének közbenjárását kérte az alapvető jogok biztosa, hogy feloldják a fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásával kapcsolatos jogszabályi ellentmondásokat.

A válaszok elismerték a változtatás szükségességét – áll az ombudsman közleményében.

Egy autista gyermeket nevelő szülő fordult az alapjogi biztoshoz beadvánnyal, amelyben a segítő kutya alkalmazása közben tapasztalt problémáit osztotta meg. A jogszabály ugyanis nem rendezi a felvezető (a gazda), a fogyatékos személy és a segítő kutya hármas körének jogosultságait.

Abban az esetben, ha hárman együtt vannak (a segítő személy, a fogyatékkal élő személy és a segítő kutya), a jogszabályok alapján utazhatnak a kutyával tömegközlekedésen, bemehetnek élelmiszerboltba, játszótérre, megtörténhet azonban, hogy a felvezető fejlesztő foglalkozásra viszi a fogyatékos gyermeket, és amíg tart a foglalkozás, a szülő egyéb ügyeit intézné. Ha nincsenek meg annak a feltételei, hogy a fejlesztő foglalkozáson résztvevő gyermekkel otthagyhassa a kutyát is, akkor a felvezetőnek magával kell vinnie a kutyát. Ekkor azonban már nem rendelkezik azokkal a jogosítványokkal, amelyek a fogyatékos emberrel együtt megilletnék, vagyis: nem léphet be mindenhová a kutyával. Kényszermegoldásként otthon hagyhatják a segítő ebet, így viszont a kutya nem tudja teljesíteni a feladatát.

Az ombudsmani jelentés szerint gondot okoz az is, hogy a Szabálysértési törvény segítő kutyaként csak a vakvezető és a mozgásában korlátozott személyeket segítő kutyát jelöli meg. A segítő kutya egyéb típusaiba (hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő, terápiás) tartozó kutyák és gazdáik kiképzésük és eredményes vizsgájuk ellenére sem tudják teljesíteni a feladatukat, gyakorolni a jogaikat.

A jogszabályi ellentmondásokból és hiányosságokból fakadó megszorító gyakorlat nem egyeztethető össze a minden embert egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való joggal, az egyenlő bánásmód követelményével, a fogyatékossággal élő személyek kiemelt védelmének állami kötelezettségével, továbbá nem felel meg a fogyatékossággal élők jogait rögzítő nemzetközi kötelezettségeknek sem, ezért az alapvető jogok biztosa arra kérte a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét, fontolják meg a Szabálysértési törvény módosítását.

Az AJB részletes jelentése ITT található, hétfőn kiadott közleményét a segítő kutyák alkalmazását meghatározó jogszabályok összehangolásával kapcsolatban ITT olvashatják.