Parkolási igazolvány felnőtt korú, autizmussal élő személyek esetében

Amint arról honlapunkon a közelmúltban hírt adtunk, 2022. január 1-től módosult a 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról.  A jogszabály 1 számú mellékletének 4. pontja így módosult:

“4. A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 3. mellékletében meghatározott igazolás, vagy a 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet 2. § d) pontjában meghatározott betű- és számjelet igazoló magasabb összegű családi pótlékot megállapító hatósági határozat.

Ezt a módosítást Szövetségünk akként értelmezte, hogy végre megoldódott az a probléma, miszerint korábban azok a felnőtt korú autista személyek, akik saját jogon családi pótlékot kaptak, azért nem tudtak parkolási igazolványt szerezni, mert nem tudták a jogszabályban előírt igazolást produkálni, de most végre elegendő lesz egy olyan hatósági határozatot bemutatni, amely tartalmazza a családi pótlék megállapítását és az N betűjelet, mely az F84.0-F84.9 diagnózisokat takarja. Mivel azonban a felnőtt korúak ellátásában nem volt gyakorlat az N betűjel feltüntetése az autizmus diagnózis mellett, Szövetségünk hivatalos levélben kereste meg az illetékes szervet, kérve közbenjárását, hogy a továbbiakban a felnőtt korú autista személyek esetében is legyen föltüntetve az N betűjel (az AOSZ KI-278/2022 iktatószámú levele ITT olvasható). A megkeresésre a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkárától érkezett a válasz (dr. Beneda Attila BE-718/2022iktatószámú levele ITT olvasható), mely szerint a 2022. január 1-től életbe léptetett jogszabálymódosítással a jogalkotó nem kívánta bővíteni a jogosultak körét, hanem pusztán egy technikai körülményre, az elektronikus egészségügyi adatszolgáltatás bevezetésére kívánt reagálni a jogalkotás.

Szövetségünk továbbra is indokolatlan megkülönböztetésnek érzi, hogy azok a felnőtt korú autista személyek, akik a fogyatékossági támogatás helyett ők maguk saját jogon járó családi pótlékot vagy tanulmányaik folytatása alapján a szüleik – iskoláztatási támogatásként – magasabb összegű családi pótlékot kapnak, ki vannak zárva a parkolási igazolvány megszerzésének lehetőségéből, ezért a megoldás érdekében újabb érdekvédelmi lépést tettünk, és levélben (az AOSZ KI-665/2022 iktatószámú levele ITT olvasható) megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságát, kérve támogatásukat a probléma megoldásában.