Minden 100. ember érintett…

2014. április 2., Budapest – A mai napon, április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet 2007-ban az ENSZ hivatalosan is világnappá nyilvánított. A világnap célja, hogy ezen a napon a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást. Az Autizmus Világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament mellett számos vidéki városban is sor kerül kivilágításra, mert az Autisták Országos Szövetségének kifejezett célja, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéken is kiemelt figyelmet kapjon az autizmus.

 

Az autizmussal élő személyek magyarországi érdekvédelmi szervezete, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak ezen a napon, és számos nagyvárosban kék fényben ragyognak ma este a legfontosabb középületek. A Világnap alkalmából, amelynek célja, hogy minél többen halljanak az autizmusról és megismerjék az autizmussal élő családok mindennapjait, az AOSZ összeszedte a közvélekedésben leggyakrabban előforduló tévhiteket:

  1. Az autizmus betegség. Nem! Az autizmus egy fejlődési zavar, amely megmarad az egész életút során, azonban sokféle, tudományosan megalapozott fejlesztési mód létezik, amelyek segítik képességeik kibontakoztatását.
  2. Az autisták olyanok, mint Dustin Hoffman az Esőember c. filmben. Nem, az autizmus megjelenési formái széles spektrumban jelentkezhetnek, a sérülés lehet egészen enyhe, de szélsőségesen súlyos is.
  3. Az autisták nem boldogok, az autizmussal élő gyermek nevelése pedig súlyos csapás az egész család számára. Nem igaz, keressen fel egy érintett családot és megbizonyosodhat az ellenkezőjéről.
  4. Az autisták nem tudnak dolgozni. Nem igaz, az autisták számos munkakört be tudnak tölteni, a szoftvertesztelőtől a mezőgazdasági munkán át a képzőművészetig, számunkra megfelelő támogató környezetben. Magyarországon is vannak adófizető autizmussal élő munkavállalók.
  5. Az autizmus kevés embert érint. Nem igaz, mert minden 100 megszületett gyermek közül 1 életét befolyásolja az autizmus. Ez Magyarországon is így van.
  6. Az autisták egyikével sem lehet barátkozni. Nem igaz, csak ne akard megváltoztatni, és ne magadból indulj ki.

 

Az egyes tagszervezeteinek eseményeiről itt találhat bővebb információkat: http://aosz.hu/