Kővári Edit: “Sok autizmusban érintett család Kecskeméten látta a gyermeke jövőjét”

Amint arról korábban beszámoltunk, az Autisták Országos Szövetsége Autizmus Mintaváros Díjjal ismerte el Kecskemét városát. Kecskeméten évtizedes hagyománya van az autista emberek ellátásának, mert a város, a szakértők és civil szereplők együttműködése példaértékű. A díjátadó ünnepségen Kővári Edit, az AOSZ elnöke az alábbi köszöntő beszéddel méltatta a helyi együttműködést.

“Tisztelt Polgármester Asszony, tisztelt Államtitkár úr, tisztelt Megjelentek!

Több, mint 30 éve kezdték el diagnosztizálni hazánkban az autizmust – akkoriban néhány pszichiáter figyelmét keltette még csak fel ez a terület. Ma már az autizmus jogszabályokban elismert fogyatékossági terület, és radikálisan megemelkedett az előfordulási gyakoriság, minden 68. gyermek autizmus diagnózist kap. Egy átlagos iskolát alapul véve kb. minden második osztályban tanul egy autista gyermek. Az autizmus jelensége nem már nem ismeretlen a kecskeméti emberek számára, hiszen számos rendezvényen találkozhatnak gyermekeinkkel, társainkkal.

Több, mint 30 éve kezdték el diagnosztizálni hazánkban az autizmust. Akkoriban néhány pszichiáter figyelmét keltette még csak fel ez a terület. Ma már az autizmus jogszabályokban elismert fogyatékossági terület, és radikálisan megemelkedett az előfordulási gyakoriság, minden 68. gyermek autizmus diagnózist kap. Egy átlagos iskolát alapul véve kb. minden második osztályban tanul egy autista gyermek. Az autizmus jelensége nem már nem ismeretlen a kecskeméti emberek számára, hiszen számos rendezvényen találkozhatnak gyermekeinkkel, társainkkal.

Kecskemét az elsők között reagált és ma már több, mint 2 évtizedes múlttal rendelkezik az autizmus-specifikus oktatás területén, melyre országosan is büszkék vagyunk. Sok család ennek köszönhetően Kecskeméten látta a gyermeke jövőjét. Az évtizedek alatt azonban felnőtt több generáció, jelentős a száma azoknak az autista személyeknek és családjaiknak, akik az Autizmus Centrumhoz hasonló felnőttkori támogatásra nem találnak. Így alakultak ki hazánkban azok a két évtizedes tapasztalattal működő autizmus-specifikus felnőttkori szolgáltatások, melyeket autizmusban érintett szülők indítottak útjára és ma is ezek a szolgáltatások jelentik az alternatívát a családok számára.

A családok az életkor előrehaladtával egyre kevéssé terhelhetőek, autizmusban érintett társaink számára nem kívánhatunk egy négy fal között eltöltött jövőt! Magyarország elsőként ratifikálta a Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményt és Fakultatív Jegyzőkönyvet írt alá, elismerve ezzel azt, hogy az autista személyek számára is egyenlő esélyű akadálymentes hozzáférést biztosít a szolgáltatásokhoz. Az egyenlő esélyű akadálymentes hozzáférés biztosítása érdekében azonban fejlődnünk kell, mindenkinek fejlődnie kell. Nem várhatjuk csupán a családoktól, a civilektől a megoldásokat és a megnövekedett előfordulás miatt nagyon erős igény jelentkezik, konkrét és sürgős lépésekre van szükség. Az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságával megkezdődött ez a munka, a következő 3 év intézkedései között szerepel ez a fejlesztési cél. A különböző ellátórendszerek kompetens felelőseiként mindenkinek van feladata, így a helyi önkormányzatoknak is. Kecskemét ismét példát mutatott a Csodabogár nappali ellátást nyújtó intézmény létrehozásával, mely 24 felnőtt autista társunk számára biztosíthat szakszerű támogatással, kiegyensúlyozott, boldog mindennapokat. Ennek az eredménynek az eléréséhez azonban kellett az elmúlt 2 évtized és kellettek azok a kecskeméti emberek, akik tenni akartak, megkeresték egymást és nem vártak, hanem közösen dolgoztak azért, hogy ma ezen a megnyitón ünnepelhessünk.

Az Autisták Országos Szövetségének is van dolga, feladata az országos szintű fejlődés eredményességének elérésében. Ezért az AOSZ elnöksége 6/2019. (IX.17.) számú elnökségi határozatában úgy döntött, hogy Autizmus Mintaváros díjjal ismeri el Kecskemét Megyei Jogú Város úttörő lépéseit. Az AOSZ a ma átnyújtott elismeréssel szeretné útjára indítani az Autizmus Mintaváros Programot, mely más városokat is ösztönöz hasonló fejlesztésekre és együttműködésekre, és segítséget nyújt, utat mutat az induláshoz és a megvalósításhoz. Ezért a díj átadása mellet egyúttal felkérjük Kecskemét városának a díjazottjait, hogy a kialakított jó gyakorlat terjesztésében dolgozzanak együtt az AOSZ- szal, vegyenek részt az AOSZ munkájában, legyen minden városban 24 autista felnőtt számára boldog jövőkép!

– Megkérem Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszonyt, hogy vegye át a városnak adományozott díjat.

Továbbá ugyanezzel a díjjal köszöni meg az Autisták Országos Szövetsége mindenkinek, aki a civil, szakmai, vagy önkormányzati szektor szereplőjeként támogatja az autizmus szempontú fejlesztéseket. A díjakat egy-egy szektor képviselőjének adjuk át, de tudjuk, hogy ez több ember sok munkájának eredménye. Ezért megkérem a díjazottakat, hogy tegyenek említést azokról, akik a saját területükön szerepet játszottak az eredmények elérésében.

– Köszönjük a kecskeméti szülők szerepvállalását a civil tevékenység területén végzett munkájukat. A díjat a múltban és jelenben szerepet vállaló két szülőnek adjuk át – Fekete Róbertnek és Szabó Klárának, megköszönve ezzel minden szülő és az Autista Gyermekekért Egyesület munkáját.

Szeleczki Istvánnak és az Autizmus Centrumnak, hogy több évtizedes munkájával meghatározó szereplője az autizmus szempontú fejlődésnek és az eredményesség érdekében szakértői részt vállal az országos érdekvédelmi fejlesztések területén is,

Libor Zoltánnak, aki az autizmus szempontú igényeket, álmokat az önkormányzat oldalán célba juttatta és mindig segítőkész volt, amikor más városok civil szereplői segítséget igényeltek.

Sikeres fejlődést és eredményes felnőttkort kívánok a Csodabogár intézményének!”