Kapocs Kártya – újabb segítség a fogyatékossággal élők megértéséhez

A Civilút Alapítvány elkötelezett a fogyatékos emberek társadalmi elfogadásának növelése mellett, ezért 2021 második negyedévétől elindították a Kapocs Komplex Mintaprogramot. 

A Mintaprogram célja, hogy megmutassa, a fogyatékos embertársaink is hasznos, értékteremtő tagjai a közösségeknek. A program megvalósításában önkormányzatokkal, köznevelési intézményekkel és fenntartóikkal, valamint évtizedes múltra visszatekintő fogyatékossággal élő embereket képviselő, szakmai és érdekvédelmi múlttal rendelkező társadalmi szervezetekkel dolgoztak együtt. 

A Civilút Alapítvány a Kapocs Komplex Mintaprogramban az alábbi társadalmi  szervezetekkel működik együtt: Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), Démoszthenész Egyesület, Ép Hallásért Alapítvány, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), valamint tagszervezetei közreműködésén keresztül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. 

A Kapocs Komplex Mintaprogram kifejezetten hasznos lehet olyan településeken, ahol már fogyatékos emberek bentlakásos intézménye működik, vagy új jön létre. Emellett minden település számára megfelelő, amely Helyi Esélyegyenlőségi Programját hatékonyan és eredményesen akarja megvalósítani.

A programban az alábbi fogyatékossági típusokkal ismertetjük meg a résztvevőket:

  • mozgáskorlátozottság
  • látássérültség
  • hallássérültség
  • értelmi fogyatékosság 
  • autizmus
  • egyes beszéd- és nyelvi zavarok

A Civilút Alapítvány célja, hogy a helyi igazgatási és szolgáltatási szektor, valamint a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai szemléletformáló előadások, rendezvények és kommunikációs kampányok segítségével betekintést nyerhessenek a fogyatékosságban érintett emberek életébe, megértsék mindennapi kihívásaikat, és képessé váljanak a velük való együttműködésre. 

A Mintaprogramban elérhetővé vált az ún. Kapocs Kártya is. Az ingyenesen letölthető, vagy rászorulók számára postán, térítésmentesen is igényelhető, nyomtatott formátumú Kapocs Kártyák segítségével a legkisebb, fogyatékossággal, illetve tartós betegséggel élő gyermekek beilleszkedése is megkönnyíthető. A kártyák általános ismereteket tartalmaznak a különféle fogyatékosságokról, amelyek szükség szerint átnyújthatóak a gyermekkel foglalkozó pedagógus, kisgyermeknevelő, vagy egyéb személy számára, aki az adott fogyatékossággal kapcsolatban nem rendelkezik elegendő ismerettel.

További részletek és kártya igénylés: ITT