Hamarosan nyílnak az AOSZ Info-Pontok – íme, a nyertes szervezetek

Október 11-én megszületett az AOSZ Info-Pontok működtetésére tagszervezetek részére kiírt pályázat eredménye.

Az AOSZ elnöksége úgy határozott, hogy kezdésként hat AOSZ Info-Pont Iroda kezdheti meg munkáját országszerte. Az irodák az AOSZ „meghosszabbított kezei” lesznek, közvetlenül a helyi, illetve regionális sajátosságokra és szükségletekre reagálva töltik be érdekvédelmi szerepüket. Miközben jóval közvetlenebb kapcsolatot tartanak az érintett családokkal, biztosítják azokat a szolgáltatásokat is, amelyek eddig kizárólag a központi AOSZ Irodában voltak elérhetők (AOSZ kártya igénylése, autizmussal kapcsolatos segítségnyújtás, helyi panaszok és érdekvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása, fejlesztésekkel, ellátásokkal, szociális ügyekkel kapcsolatos ügyintézés és segítségnyújtás, Esőember újság előfizetésével kapcsolatos ügyintézés).

Az AOSZ Info-Pontokat működtető szervezet lehet az októberi elnökségi határozat alapján a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület (Vésztő), a Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület (Szeged), az Alapítvány az Autista Gyermekekért (Nagykanizsa), a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány (Székesfehérvár), az Abigél Közhasznú Egyesület (Salgótarján), valamint az AutiSpektrum Egyesület a Veszprém Megyei Autista Gyermekekért (Veszprém).

A szervezetek képviselői az AOSZ támogatói szerződését kedden írták alá, a szerződéskötési procedúrán pedig Kővári Edit elnök tájékoztatta őket a szerződésben vállalt kötelezettségeikről. Az AOSZ jövőbeni célja az iroda-hálózat működtetésével egy hosszú távon is fenntartható és az ország egészére kiterjedő szolgáltatás megteremtése, mely céljaiban, indíttatásában és elveiben egyezik a központi szervezetével. Az elnök kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az evidencia alapú terápiákkal és fejlesztésekkel kapcsolatos információnyújtásra, utalva az elmúlt időszakban fokozottan megjelent álterápiákra és a velük kapcsolatos problémákra.

Az AOSZ Info-Pontokat működtető szervezetek képviselői és munkatársai behatóbban tanulmányozzák majd az AOSZ szervezeti stratégiáját és széleskörű ismereteket nyújtó tréningen vesznek majd részt. A képzések egy részét képezi az érdekvédelemmel kapcsolatos jogi alapismeretek megszerzése, az érdekérvényesítés rendszerével kapcsolatos ismeretek átadása, valamint az ügyfelekkel, az érintettekkel való kapcsolattartás és kommunikációs ismeretek is.

Az első irodák már novemberben elkezdik munkájukat, amelyre az AOSZ pályázatából 2016-ban szervezetenként 180.000 forintos összeg áll rendelkezésükre.