A projekt országos szinten, az országos érdekvédelmi folyamatokban és a családok szintjén egyaránt kamatozik, de régiós és települési szinten hoz jó gyakorlatot.

Innovatív, mert autizmus területén hazánkban eddig még nem volt törekvés arra, hogy a „Semmit rólunk nélkülünk” elv jegyében az autizmusban kevésbé érintett társainkat az érdekvédelmi munkába történő bevonás érdekében elkezdjék felkutatni, csoportokba szervezni és felkészíteni őket a feladatra. Az autizmus spektrum zavar vezető tünetei között a szociális interakciók és a kommunikáció minőségi károsodása jelentős mértékű. Ennek ellenére fontosnak gondoljuk és hisszük, hogy az asperger szindrómával élő autista személyeknek joga és szerepe van az érdekvédelmi tevékenységben részt venni. A projekt ismertetése során kevés figyelmet szenteltünk ennek. Ez azért van, mert maga az ötlet annyira újszerű, hogy minimális tapasztalat létezik ezzel kapcsolatban, így nem tudunk vállalásokat tenni, nem tudjuk, hogy a szociális és kommunikációs nehézségeik miatt hogyan, milyen módon vonhatóak be az együttműködésbe, nem tudjuk tervezni a hatásokat sem. Törekvéseinket magasan képzett, komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkező mentor bevonásával próbáljuk megvalósítani. Az eredmények ismeretében kívánjuk a projekt ezen elemét tovább gondolni.

A hálózat szervezési folyamatok és a bázisszervezetek fejlesztése tekintetében nem másik hálózatos formában működő országos fogyatékosságügyi szervezet mintájára építünk. Azok tapasztalatai, tanulságai fontosak, de az AOSZ az országos hálózati együttműködések kialakítása, a bázisszervezetek megerősítése során figyelembe veszi az autizmussal járó speciális életkörülményeket. Az autizmusban érintett családok tagjait mindennapos nehézségek megoldásának sokasága terheli, mely befolyásolja őket mentális, pszichés, fizikai állapotukban és kapacitás tekintetében is. Fontosnak és innovatívnak gondoljuk, hogy a teljes projekt időszak során mindig a folyamatos TEAM értékelés határozza meg a lépéseket.

Egyrészt a szükségleteknek megfelelően alakítja a fejlesztést, de innovatív mert a szervezetekben tevékenykedő (leginkább családtagok) az autista családtagot nevelő, gondozó személy speciális nehézségeit, esetleges sérüléseit figyelembe veszi, kompenzálja azokat.

Ezen törekvéseinktől a fenntarthatóság, az önműködő folyamatok generálódása is remélhető.